Продължаващият ръст в строителството на нови жилища ще продължи в годините напред да притиска надолу цените на панелните имоти.

Това показва анализ на пазара на имоти на агенцията за недвижими имоти Адрес. В София в някои квартали сделките са почти изцяло с новопостроени имоти и съответно цената на кв. м е по-висока в сравнение с такива, където има и с панелни жилища.

С уточнението, че има разлика между панелните жилища - дали са санирани, в какво състояние са и т. н.

Купувачите на имоти са все по-млади българи между 26 и 35 години. Те са близо 40 на сто от всички участници на пазара и изместват като водеща възрастовата група 35-45.

В кои квартали са най-скъпите апартаменти в София

Те са трудни клиенти, защото не знаят точно какви жилища искат - хем да са чисто нови и модерни, хем да им напомнят за дома, казва Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на компанията.

Затова и те по-бавно се решават на сделка, правят повече огледи и търсят завършени и обзаведени жилища, в които могат да се нанесат веднага. Държат също в домовете им да присъстват новите технологии, да са "зелени" и т. н.

istock
istock

Клиентите са готови да платят и по-висока цена за дадено жилище, ако преценят, че отговаря напълно на изискванията им за качествена среда на живот.

С тези изисквания се обяснява и това, че разликата в цената между необзаведено жилище за ремонт и готово за обитаване може да достигне до 25%.

Ипотечното кредитиране ще продължи да движи имотния пазар в столицата и през 2020 г. въпреки очакванията за намаляване на темпа на еуфорията, на която бяхме свидетели през миналата година.

Около 55% от купувачите са финансирали покупката си на имот с кредит през миналата година, показва статистиката на агенцията. Преобладават сделките с кредити, покриващи около 80% от цената на жилището.

Лихвите по кредитите за жилище ще се вдигат

Очакванията за свиване на ипотечното кредитиране, множеството прогнози за повишаване на лихвените проценти и по-високите изисквания към кредитополучателите не са повлияли значително на сделките в София, които се задържат на стабилни нива, отчитат от фирмата.

Това, което се забелязва е, че банките вече отказват да финансират 100% сделките, а някои ограничават клиентите си за едно и също нещо да вземат и ипотечен, и потребителски заем. Това, по-скоро ще нормализира пазар, смята Тенекеджиева.

Ръст на цените на жилищата през миналата година се отбелязват във всички големи градове (за София е 7.13%), но той не се дължи не на абсолютно нарастване за кв. м жилищна площ, а на това, че повече се купуват нови както и ремонтирани и обзаведени домове.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg