Най-високи цени държат имотите в кварталите Иван Вазов, Център и Изток в София.

Цените там са съответно с 1482 евро, 1442 евро и 1422 евро за кв. м. Апартаментите в тези най-желани райони се покачват годишно с от 4,5-5% годишно.

След тях се нареждат Лозенец (1391 евро/кв. м) и Яворов (1285 евро/кв. м). Повишението на цените в тези два квартала е с почти едни и същи темпове – малко над 4%.

С колко заплати си купуваме жилище в България

Сред кварталите в София най-бързо поскъпват жилищата в Люлин, сочат данни на компания за недвижими имоти.

Средната цена на апартаментите там е 722 евро за кв. м към средата на миналата година, което е ръст със 7,44% за година.

По-евтини са апартаментите в Обеля (средно 710 евро за кв. м) и в кварталите Сердика и Свобода (705 евро за кв. м).

istock
istock

Като в тези райони цените също нарастват с изключително бързи темпове – 7,25% ръст за година в Обеля и 6,17% в Сердика и Свобода, пише "Труд".

В още няколко столични квартала апартаментите вървят под 900 евро за квадрат – например в Овча купел (893 евро), Надежда (822 евро), Дружба (844 евро), Суха река и Хаджи Димитър (по 818 евро).

Като цените на апартаментите във всички тях са нараснали с над 6% за година и така изпреварват повишението на цените в по-скъпите столични квартали. Разбира се има и някои изключения.

В Красна поляна, където цените са сравнително ниски – средно 786 евро за квадрат, цените също вървят нагоре със стабилни темпове от 5%, но увеличението е по-малко отколкото в Дружба, Суха река и Хаджи Димитър.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg