Най-достъпни са жилищата в Стара Загора, където те са и най-евтини на квадратен метър (519 евро /м2) спрямо другите градове.

Да купите изгодно имот в града на липите е възможно и благодарение на високите заплати, особено ако работите в енергийният сектор.

Живеещите в Стара Загора могат да изплатят жилище от 65 м2 за 55 месечни заплати или 4,6 годишни.

Това показва изследване на експертите от агенция Primo.

Младите остават вечни наематели

За целта на нашето проучване използвахме данни от НСИ за средната работа заплата в 5-те най-големи града в България (София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора) и офертните цени на имотите от същите градове от най-големия портал за недвижими имоти.

За пример използвахме имот от 65 м2, което приемаме за средно жилище в страната.

istock
istock

Формулата, която създадохме е КД=СЦЖ/СРЗ, където:

КД- коефициент на достъпност;
СЦЖ- средна цена на жилище, получена от 65 м2 (средно жилище) умножени по средната цена на квадратен метър за града;
СРЗ- средна работна заплата за града (месечна или годишна).

На второ място се нарежда Пловдив със средна цена на жилище от 40 700 евро или 626 евро/м2.


За да изплатят пълната му стойност, пловдивчани ще трябва да работят 6 години, за да инвестират 72 месечни работни заплати.

Колко струва луксозно жилищe в България

По всяка вероятност коефициентът на достъпност в града под тепетата ще се подобри в следващите месеци, защото цените на имотите спряха своя голям ръст, а справката на НСИ показва устойчиво покачване на работната заплата в района.

Столицата на България се нарежда на изненадващо 3-то място по достъпност на жилищата.

За да изплатите имот в най-големия град и икономика в страната, ще трябва да вложите 74 месечни заплати или малко повече от 6 години от трудовия си стаж.

istock
istock

Това е с 25% повече от Стара Загора. По този показател, столичани са силно ощетени спрямо първите два града.

На 4-то и 5-то място се нареждат Бургас и Варна. Най-неизгодно е да сте собственик на имот в Морската столица.

 

За да имате апартамент от 65 м2 , ще трябва да отделите 87 заплати или почти 10% процента от живота си (в България средната продължителност е 75 години).

 

Бургазлии печелят битката за достъпност със северните си съседи. Ако искате жилище в Бургас, ще е нужно да инвестирате 81 заплати, за да имате нотариален акт на свое име.

 

Коефициентът на достъпност общо за 5-те града е 73,89 месеца или 6,16 години. Средната цената от 5-те посочени градове е 723, 36/м2, а едно жилище от 65 м2 би струвало 47 019 евро.

 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg