Най-предпочитаните райони за покупка на жилище в София и през третото тримесечие от годината продължават да бъдат южните квартали.

Търсят се имоти и в кварталите Банишора, Зона Б-5, Зона Б-19, Лозенец, Център, Младост 1 и 2.

Засилено търсене се наблюдава и в различните части на квартал Люлин, поради по-ниските цени на жилищата там. Това се казва в анализ на агенцията за недвижими имоти Arco Real Estate.

Интензивно е търсенето и при пазара на луксозни имоти през първата половина на 2019 г. Традиционно купувачите на подобни имоти се ориентират към централните райони на столицата, като най-предпочитан остава квартал Лозенец.

Освен в централните райони, луксозни жилища във високия сегмент има и в Манастирски ливади и Кръстова вада. Купувачите на подобни жилища са изключително взискателни към високото качество на средата около имота и поддръжката на общите пространства.

Жилищата в София поскъпнали с близо 10%

Продължава търсенето на къщи в близост до София в ниския ценови клас. Сделките на подобни имоти се осъществяват трудно, тъй като купувачите имат множество изисквания, а тези имоти обикновено са с неизрядни или дори липсващи документи и затова са на по-ниски цени.

istock
istock

При търсенето на парцели се отбелязва застой. Има редки запитвания относно парцели за строеж на жилищни сгради или за бизнес сгради, но няма реално сключени сделки.

Според брокерите пазарът на недвижими имоти в България остава спокоен и балансиран. Скоростта, с която се сключват сделки обаче се забавя.

Предлагането започва да нараства, в резултат на което търсенето вече няма чак толкова голям превес. Това означава, че ръстът на цените вероятно вече е на предела си, което от своя страна се отразява и на цената, която купувачите са готови да платят.

Все по-пресилени стават очакванията на вторичния пазар, където проблемът с надценените оферти се усеща най-силно. Добър пример за това е предлагането на жилища в крайните квартали на столицата, където офертните цени на места се доближават до тези в централните райони.

istock
istock

През третото тримесечие на 2019 г. най-засилено сред клиентите на агенцията е търсенето на двустайни апартаменти, ново строителство, в диапазона между 60000 и 80000 евро.

Все по-често се наблюдава интерес към двустайни жилища в по-напреднал етап на строителство. За разлика от предходното тримесечие, през настоящото се наблюдава по-слаб интерес при търсенето на тристайни апартаменти, като те са в широкия диапазон между 90000 и 150000 евро.

В дъното на класацията остават едностайните и многостайните жилища.
Сделките се осъществяват след по-продължителни преговори и отстъпки от страна на продавачите. По данни на Arco Real Estate са реализирани сделки на двустайни апартаменти в строеж на цени от 60000 евро и на тристайни апартаменти в строеж на цени от 90000 евро.

Цените на имоти продължават своя ръст

За завършени имоти реални сделки се случват на цени около 130 – 145000 евро.


По-голям процент от запитванията, постъпили в агенцията, са за закупуване на имоти за собствено ползване, респективно по-малък е процентът на запитванията за покумпка с цел инвестиция.

Все по-често постъпват запитвания от българи, живеещи в чужбина, които проявяват интерес за закупуване на жилище в България.

През третото тримесечие на 2019 г. по-голям дял се отчита при предлагането на двустайните жилища спрямо тристайните. Предлагането е предимно на монолитно строителство, като по-голям процент от сделките са за имоти ново строителство, в етап на строеж.

istock
istock

Значително по-малко са сделките с панелни апартаменти. Цените, на които се сключват сделки за монолитни двустайни апартаменти са в диапазон между 50000 - 90000 евро или 1000 – 1600 евро/кв.м. (като ниския диапазон се отнася за незавършено строителство) в зависимост от района, състоянието и други ключови фактори.

Цените на предлаганите тристайни апартаменти пък варират между 90000 – 145000 евро или 950 – 1150 евро/кв.м. отново спрямо изброените по-горе фактори.

Как да инвестираме в недвижими имоти и земя

Най-активно сред продавачите е предлагането в кв. Драгалевци със средна офертна цена от 1380 евро/кв.м., следван от Център – 1600 евро/кв.м; кв. Манастирски ливади-запад – 1120 евро/кв.м.; кв. Малинова долина – 1074 евро/кв.м; кв. Редута – 1040 евро/кв.м.

Много по-ограничено е предлагането на къщи, като сделките, сключени в агенцията са предимно за стари къщи (1960 г. – 1990 г.) в близост до София – Драгоман, Петърч, Бистрица, Банкя.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg