Над три четвърти от милениълите в САЩ едва ли ще могат някога да си позволят собствен дом.

Това показва Изследването на настроенията и възможностите сред наемателите, проведено от Apartment List, предаде Zero Hedge.

Това е най-високият дял сред младите, в сравнени с подобни проучвания в миналото, когато представители на бейби бум поколението и поколението Х са били в 20-те и 30-те си години.

Причините за неспособността за спестяване на собствено жилище са различни, но най-значимата сред тях е сериозната задлъжнялост на младежите днес, които в развитите икономики излизат обременени от солидни количества студентски дълг.
 
Поради тази причина само 25% от тях са посочили, че ще могат да си позволят да спестят 10% от стойността на бъдещото си жилище.

Цените на имоти продължават своя ръст

Все пак този размер на спестяванията е твърде нисък, предвид факта, че банките обикновено са склонни да отпуснат кредит на стойност 80% от цената на имота; т.е. обикновено се очаква потребителите да имат като спестявания останалите 20%.

istock
istock

Анализът показва, че делът на младежите, които могат да си позволят заделянето на подобна сума, е още по-нисък - между 8 и 19%, в зависимост от изследвания град.

Това означава, че немалка част от поколението на милениълите няма да може да си позволи собствен дом в близките години.

Всъщност много от тях са посочили пред анализаторите, че очакват да останат наематели завинаги, предвид постоянно покачващите се цени на имотите в САЩ. Тази тенденция е особено ясно видима в градове на Ню Йорк и населените места в Калифорния.

От Apartment List са направили експеримент, при който анкетираните е трябвало да отговорят какво би се случило, ако студентският им дълг изчезне и разходите по обслужването му се насочат към спестяванията за собствено жилище.

В този сценарий почти 40% от участниците в проучването са посочили, че ще могат да спестят 10% от цената на имота.
 
В някои квартали на града цените на имотите са се понижили с една трета през третото тримесечие на годината спрямо същия период на 2018 г.

istock
istock

На макроравнище, делът на притежаваните апартаменти от американците, започна да нараства след десетилетие на понижение.

Колко стигнаха наемите на магазини в София

Но проучването на Apartment List показва, че това не важи за милениълите, повечето от които нямат никакви спестявания за закупуване на собствен имот, въпреки че голяма част от тях се доближават до 30-ия си рожден ден или вече са в 30-те си години.

"Ако тази тенденция продължава, милениълите могат да загърбят това наименование за нещо по-подходящо: поколение "Наем", пише Zero Hedge.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg