Всяка трета сделка за имот е с кредит, като за деветте чесеца на годината са сключени 10 683 ипотеки, показват данни на Агенцията по вписванията.

Общо 20 185 нови имотни сделки са изповядани само в град София за деветмесечието на 2019 г., което представлява 6% ръст спрямо аналогичния период за миналата година.

Според експерти изпращаме най-силната година, в която наблюдавахме стабилен пазар с голяма достъпност на жилищата и на кредитите.

С колко заплати си купуваме жилище в България

Това се дължи на нарасналите доходи, исторически най-ниските лихвени нива по кредитите, ниска безработица, ниска инфлация и многото строителни проекти, които бяха реализирани през последните 2 години, обясни Борислав Гостев, ръководител „Управление на търговски партньори“ в една от търговските банки.

По данни на финансовата институция средният размер на кредита през тази година в София е 140 000 лева, което представлява 73% финансиране от цената на имотите. Спрямо видовете кредит – 78% са с цел покупка на имот, 7% за текущи нужди, 15% за рефинансиране.
 

Най-желаните квартали за покупка на имот в столицата
economic.bg

Софиянци предпочитат по-дългите срокове, като половината от кредитите са между 21-30 години. Най-често имоти с кредит купуват клиентите между 30 и 39 години, които са 48% от всички кредитополучатели на банката.

За първи път през тази година категорията с най-големи доходи (от над 3000 лева) е и най-мащабна – 26% от жителите на столицата.
 
Сравнение между лихвите по ипотечните кредити в 10 от големите държави, за пореден път доказва, че нивата в България са рекордно ниските, дори съпоставени със страни, чието икономическо развитие и брутен вътрешен продукт са значително по-големи от българския.

Колко струва луксозно жилищe в България

Експерти съветват клиентите трябва да бъдат подготвени, че рано или късно лихвите ще се покачат и вноската по кредита не трябва да бъде на ръба на възможностите им. Разумните вноски по всички кредити също не трябва да надхвърлят 30%-40% от доходите им.
 
„Стъпвайки на средния размер на кредита за София, при 3-4 покачвания на лихвата, които вероятно ще бъдат с по 0.25%, месечната вноска би се променила с между 75 и 100 лева.“, обясни Гостев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg