За всеки собственик трябва да има ясен финансов инструмент с частично намаляване на държавното финансиране за обновяването на сградите.

Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева на медийна среща в София.

Според нея финансирането не трябва да е еднакво за всички, а според възможностите на всеки. По думите й България трябва веднага да премине от 100-процентово държавно финансиране към 80-процентово.

Над 60 000 многофамилни сгради в страната чакат да бъдат обновени

"Мисля, че оттук нататък няма бюджет и европейски фондове, които да плащат 100 процента държавно финансиране", изтъкна Бонева. Тя добави, че целта е постепенно да се преминава към все по-голямо самоучастие на гражданите в процеса на саниране.

На въпрос дали все по-голямото самоучастие на гражданите няма да забави процеса на обновяване на сградите, зам.-министърът отговори, че ще се използват различни начини за финансиране, които да облекчат собствениците. Поводът за въпроса беше, че на събитието стана известно, че едва 5,4 процента са обновените сгради с изцяло държавна помощ.

istock
istock

Бонева допълни, че единият модел е възможността за включване на ЕСКО компаниите в този процес, така че самоучастието да се осигурява не веднага от гражданите, а постепенно във времето с намаляване на сметките за ток и парно. ЕСКО компаниите са фирми, специализирани в предлагането на енергоспестяващи услуги, а основната им дейност е свързана с разработването на пълен инженеринг за намаляване на енергопотреблението.

Ще има ли пари за саниране

Според зам.-министъра колкото по-малко е държавното финансиране, толкова повече ще се облекчава процесът на обновяването на сградите. Сега целта е преходът между 100-процентово и 80-процентово държавно финансиране да стане с варианти, които да осигурят собственото участие на гражданите чрез бъдещо изплащане на полученото финансиране. След това самоучастието на гражданите в обновяването на сградите ще се увеличава все повече. Накрая държавата трябва да участва с едва около 20 на сто финансиране в този процес. Според Бонева трябва да се остави пазарните решения в този процес да навлязат.

Вторият модел, който МРРБ разработва, са гаранционни инструменти с публични средства, така че банките да могат да осигурят самоучастието с намалено ниво на риск за техните средства. Това ще позволи съфинансирането да бъде осигурено в началния момент, а във времето гражданите ще успеят да изплатят инвестицията чрез ползите от подобрената енергийна ефективност на сградата.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg