Цените на земеделската земя у нас вървят нагоре през последните години, като поскъпването за последните 10 години е над 6 пъти. Това съобщават от Асоциацията на собствениците на земеделски земи. Сега в някои общини в Североизточна България, като Добрич и Генерал Тошево, средните цени надхвърлят 3000 лева за декар.
 
Сред основните причини за поскъпването на земеделската земя у нас е инфлацията. Все повече хора предпочитат да влагат средства в земята. През последните години намаля предлагането ѝ и силно се завиши търсенето. През 2017 г. средната цена на земеделската земя е била 813 лв./дка, а през миналата година достига близо 1800 лв./дка.
 
Има голяма разлика в цените на земята в Северна и Южна България. Миналата година 1 декар в Южна България е струвал 1448 лв., докато в Северна е надхвърлил 2100 лв.
 
Ако говорим за райони, най-високи цени на сделките с ниви са отчетени в Североизточна България - Добрич, Силистра, Русе. Следват Монтана, Видин и Плевен. Най-евтина е била земята през миналата година в района на Габрово и Кърджали.
 
"Най-високите цени надминават 4 000 лв. и това са за комасирани парцели. Преди два дни имаше търг във Велико Търново, на който цената надхвърли 4 000 лв. Парцелът беше над 280 декара, което показва, че коментираните парцели са много по-скъпи в сравнение със земята, която е пръсната", каза Стайко Стайков, председател на Асоциация на собствениците на земеделски земи пред БНТ.
 
А пръснатата земя е предимно в полупланинските райони с пасища, мери и ливади. Тя се поддържа трудно и не се печели от нея. Там декарът е около 300 лева.
 
"По отношение на земята, винаги цената ѝ през годините е вървяла нагоре. Това, което се случва сега е, че хората, които обработват земята разбраха, че тя е ценност и ако в началото се стараеха да арендуват земя без да я притежават, сега разбраха, че трябва да я купуват и да я притежават. Това е новата тенденция", каза проф. Мартин Банов, председател на ССА.

Колко струва декар земя в различните части на страната

Това е и причина през следващите години прогнозите да са за по-високи цени на земеделската земя у нас.
 
"Моите очаквания са цената на земята да продължи да расте с поне 10% на година. Не виждам причина тази тенденция да не се потвърди, веднъж заради инфлацията, която до края на годината ще е минимум 10% и второ, че и в Европейския съюз тя ще бъде над 10%", каза Георги Балджиев, Асоциация на собствениците на земеделски земи.
 

istock
istock

"Моят съвет е, ако имат нужда от средства там, където са надценени земите и могат да вземат много висока цена, могат да продадат, защото знаем, че има арендатори, които искат да окрупнят и дават висока цена. Но където нямат нужда от средства, земята е много ценен актив, който няма от къде да се закупи и няма да падне цената на земята", каза Стайко Стайков, председател на Асоциация на собствениците на земеделски земи.
 
Очаква се, макар и с по-слаби темпове, да има ръст и при рентите, който да продължи. И още една тенденция, която в близките години ще се запази.
 
България продължава да е европейската страна с най-раздробена земеделска земя. В страната има 9 милиона земеделски имота.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg