Пазарът на имоти в страната предлага покупка в различен етап на строителство, като сделката за покупко-продажба може да бъде сключена при издадено право на строеж, в степен „груб строеж”, както и при издадено разрешение за ползване – Акт образец 16, обясняват експертите от Адрес. Покупката, в който и да е от трите етапа, определено има своите предимства, които успяват да привлекат купувачи с различни интереси и приоритети. Повече за това какво представлява акт 16, защо е важен и как да търсим апартаменти с издадено разрешение за ползване, четете в тази статия.

Какво значи Акт 16
 
Акт образец 16 е най-дългоочакваният и ключов документ в процеса на строителство на една сграда, като има и най-голяма тежест. Чрез него новата сграда се въвежда в експлоатация и се установява годността за ползване на обекта. Акт 16 е и финалната стъпка, преди собствениците да могат да се нанесат в новото си жилище. Преди него обаче проектът се сдобива с Акт 14 – при приемане конструкцията на сградата, или т.нар.  „груб строеж”. Придобиването на Акт 15 пък констатира, че сградата е напълно завършена и определя готовността обектът да бъде въведен в експлоатация след приключени строителни и монтажни дейности.

Обект получава Акт 16 тогава, когато се установят правата на собственост от гледна точка на законността на сградата, след като бъде направена проверка дали строежът е направен съгласно одобрените проекти, както и след като бъде установено съответствието между проекта и реалното му изпълнение. Акт образец 16 се издава от кмета на съответната община, в която се намира обекта, или от Главния архитект и дава сигурност на купувача, че имотът е завършен, няма какво да се обърка и вече не съществува риск от финансова загуба.
 
Защо е важен Акт 16
 
На първо място Акт образец 16 дава гаранция на бъдещите собственици, че няма наличие на несъответствия между проекта на етап одобрение и реалното му изпълнение – сигурност, че получават точно това, към което са имали интерес и което са закупили. От друга страна, Акт 16 застрахова купувачите от потенциална финансова загуба, тъй като покупката на по-ранен етап е пряко обвързана с външни фактори. Най-сериозният риск при закупуването на имот в сграда в процес на изграждане несъмнено е възможността обектът да бъде завършен със значително закъснение, или пък да не бъде завършен изобщо, поради чувствителността си на външни влияния.
 
Предимства на закупуване на апартамент със завършен Акт 16
 
Все по-предпочитан вариант за купувачите на имот се оказва закупуването на жилище „на зелено“. С този термин се обозначават сгради и комплекси, които все още не са завършени, но са под активен строеж. Когато говорим за такъв тип жилища, обикновено сделките за закупуването им предлагат значително по-изгодни условия, тъй като покупката се осъществява директно от строителя на обекта. Разбира се, такава сделка има своите предимства, основно поради по-ниската стойност на сделката, но може да се окаже рискова в случаите, в които не е потърсено съдействие от експерт в областта, или пък строителят не е проучен добре.

Заслужава ли си да купите имот „на зелено“

Предимства на закупуването на апартамент със завършен Акт 16 откриват основно купувачите, които не биха желали да предприемат относително рискова покупка. Издаденото разрешение за ползване на първо място им дава възможността за реална преценка на имота.  Когато се предлага имот в строеж, обикновено той се представя чрез 3D визуализации и рендъри по архитектурни планове и е възможно завършената му визия накрая да няма много общо с тази, която ви е накарала да го купите. Традиционно липсата на Акт 16 означава до някаква степен несъответствие между проекта и реализацията му, докато при закупуването на жилище „на тапа“ и „до ключ“ си гарантирате значително минимизиране на риска от несъответствие във финалния му вид.

istock
istock

Друго водещо предимство при покупката на имот с Акт 16 е възможността за моментално нанасяне, предимство в която намират голяма част от купувачите. Минимизирането на риска от финансови загуби за вас като клиенти също е плюс, който трябва да вземете предвид.

Как да търсим апартамент с акт 16 в София?

Разглеждане на строителни компании и проекти

 
За да изберете правилното жилище, е необходимо да направите детайлно проучване на проектите, които се предлагат на пазара, както и на строителните компании, които стоят зад тях. Потърсете съдействие от експерт в областта, в лицето на консултант по недвижими имоти от доказала се във времето агенция, който има отлични познания относно наличните на пазара предложения. Той ще ви предложи именно тези проекти, които отговарят на вашите нужди и желания. Ще ви запознае и с надеждните строителни компании, така че да откриете мечтания нов дом.
 
Проверка на документация и легитимност
 
Ако сте решили да закупите имот на Акт 16, е препоръчително да направите детайлна проверка на цялата налична документация, както и да проверите за тежести и други.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg