Покупката на имот „на зелено“, както всяка друга инвестиция, може да се окаже или добро решение, или да се превърне в риск. Тя се осъществява преди имотът да бъде построен изцяло или докато още е в проект, като днес все повече купувачи откриват предимства в този вид покупка.
 
Предимства на покупката „на зелено“
 
За голяма част от купувачите водещото намерение при покупката на жилище е продиктувано от неговата стойност. Особено в текущата пазарна и икономическа ситуация, клиентите търсят максимално добро съотношение между цена и качество на имотът, който ще се превърне в техния нов дом, посочват експертите от Адрес. Не само - за мнозина новото строителство е по-предпочитан вариант, основно поради високото качество на новопостроените сгради и използваните в процеса материали, добрите условия за покупка и възможността да бъдат първи собственици на жилището.

Ето някои от основните предимства на покупката на недвижимо имущество „на зелено“.

Ниска продажна цена
 

Несъмнено можем да определим имотите, които се продават „на зелено“ като по-изгодни от останалите, предлагащи се на имотния пазар. Този тип проекти имат по-ниска продажна цена, на първо място поради незавършеността си и „риска“ за купувача - клиентът не придобива имот, готов за директно нанасяне, а му се налага да изчака определения за строителство период. Колкото по-надежден и доказан във времето е инвеститорът, толкова по-малко рискове крие покупката на такова жилище, докато общата му стойност за вас като купувач се запазва по-ниска.
 
Независимо дали става въпрос за закупуването на жилище в процес на изграждане с инвестиционна цел или за лично ползване, е важно да отчетете покачването на неговата стойност във времето. След сдобиването на сградата с Акт 16, имотът може да покачи своята стойност значително.
Наличие на избор

Купувачи горят с жилища, купени "на зелено"

Водещо предимство при покупката на имот в процес на изграждане е изборът, който ви се предоставя като купувач. Когато търсите жилище във вече построена сграда, ще се сблъскате с трудността да откриете такова, което отговаря на всички ваши критерии - етаж, разпределение, изложение и други. Сделката с имот „на зелено“ ви дава възможността да изберете почти всичко в бъдещия си дом, включително и направата на някои специфични промени в жилището.
Гъвкави схеми за плащане
 
При осъществяването на сделка за такъв тип имот, клиентът заплаща предварително, но поетапно (в рамките на определения за строителство период) неговата стойност. Първото плащане обикновено се осъществява при подписване на предварителен договор, а последващите при придобиване на Акт 14, Акт 15 и Акт 16. Все повече инвеститори обаче предлагат още по-гъвкави схеми, с които д0а улеснят купувачите в процеса.
Пестене от довършителни дейности
 

istock
istock

При покупката на такъв тип жилище, вие имате възможността да уговорите с фирмата строител всякакви допълнителни довършителни ремонти, които са необходими за вас, за да се чувствате комфортно в новия си дом. Това ще ви спести определени разходи, а от вас ще се изисква единствено обзавеждането на имота спрямо вашите лични предпочитания и вкус.

Недостатъци на покупката „на зелено“
 
Както всяка инвестиция, и тази в недвижимо имущество, в частност в недостроен имот, може да се окаже рискова. Няколко са основните причини. На първо място съществува известен риск от възникване на проблеми с финансирането на строежа, което може да доведе до невъзможност за неговото завършване. Забавянето на процеса по завършване на сградата е друг рисков аспект, като обикновено това се случва ако инвеститорът не е финансово обезпечен и разчита основно на приходите от предварителните продажби.

Как да избегнем рисковете?
 
Потенциалният риск при покупката на жилище, част от проект в процес на изграждане, може да бъде минимизиран чрез проучване на инвеститора и подизпълнителите на проекта. Проучете тяхното портфолио и история, и потърсете съдействие от компетентен брокер, който да ви съдейства в процеса.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg