„Всеки гражданин трябва да прецени инвеститора и строителя, където да вложи парите си. Изборът и анализа са негови”. Това заяви строителният предприемач Румен Томов пред NOVA NEWS.

Според него в момента има задържане на цените на зелено, всичко зависи от изпълнението на самата сграда – дали има газификация, как са изпълнени мазилките.

„В Благоевград цените на материалите се задържаха на едно ниво”, каза той.

Купувачи горят с жилища, купени "на зелено"

Инвеститорът Румен Томов обясни, че продажбата на зелено би трябвало да съответства на етапи от строителството.

„Не в началото да продадеш всички обекти, защото има инфлация и може да изпаднеш в невъможност да завършиш строежа. В държавата има случаи, когато се прекратяват договори или се събират хората, които вече са платили и им се казва, че цената трябва да се повиши”, каза той.

По данни на БНБ банките у нас са отпуснали 17,5 милиарда лева. Има строители, които  едностранно прекратяват договорите в случай, че не се подпише клауза за по-висока цена.

istock
istock

Според председателя на "Асоциацията за защита на потребителите" Пейо Майорски, при искане за прекратяване на договор за продажба от инвеститора, неустойката е смешна – 0,01%. Той даде пример за клиенти, които по първоначална цена е трябвало да платят 135 000 евро за жилище, а след това им е пратен мейл, с който ги уведомяват, че цената се увеличава и стига около 200 000 евро. Поискано им е да изпратят номер на банкова сметка в 3-дневен срок, където да им бъдат върнати парите.

Струва ли си да инвестираме в апартамент на морето

„Ако вие изпратите банкова сметка, значи се съгласявате за прекратяване на сделката. Институциите да се заемат с тези договори. Има законови вратички, които строителят намира начин, плащайки глобата да заобиколи”, каза Майорски.

По думите му наистина има поскъпване на материалите и труда, но в конкретния случай инвеститорът не е показал подобни изчисления.  

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg