Все по-популярни райони за покупка на имот у нас са апартаментите на Черноморието, където към днешна дата се регистрират все повече имотни сделки. В основата на тази тенденция стоят ефектите от пандемията, които допринесоха за благоприятното развитие на пазара в региона, казват експертите от Адрес. Все повече хора, особено тези с възможност за работа от разстояние, се насочиха към покупката на ваканционни имоти. Нарастващата инфлация, но същевременно растящите средни доходи у нас, както и все още ниските лихви по кредитните продукти също повлияха на тази тенденция.

Най-активни участници на пазара към момента обаче са потребителите със заделени спестявания. В България инвестицията в имот продължава да бъде най-сигурният и надежден начин за предпазване на финансовия капитал от инфлационните последици. Част от тези клиенти се насочват към покупката на ваканционен имот, който може да бъде предназначен както за лично ползване, така и за краткосрочно или дългосрочно отдаване под наем. Повече за това защо си струва инвестицията в имот на морето, можете да прочетете в тази статия.
 
 Защо да си купим апартамент на морето в България?
 
Когато става въпрос за покупка на инвестиционен имот, тенденцията за придобиване на такъв на Черноморието несъмнено се засилва. Ако допреди пандемията основните участници на пазара на ваканционни имоти на морето у нас са били чужденци, то днес все по-активни купувачи са българите. Една от причините е, че цените на ваканционните имоти поддържат по-стабилни нива от градските жилища у нас. За тези, които търсят вложение на средствата си, закупуването на ваканционен имот понякога се явява по-предпочитан вариант, отколкото покупката на апартамент в столицата. От друга страна към момента се наблюдава известен баланс между търсенето и предлагането на имоти, което балансира цените и на ваканционните жилища у нас.
 
Придобиването на втори дом, който обаче се намира на морето, има своите предимства. За хората, които предпочитат морска почивка на родното Черноморие, наличието на собствен имот в района им гарантира сигурността, че притежават жилище, в което могат да отседнат когато пожелаят и не зависят от предварително търсене на хотел или вила, както и резервиране на място. Друго водещо предимство на собствения апартамент на Черноморието е възможността да бъде отдаден под наем, когато не се ползва, с което да бъдат оптимизирани и разходите по поддръжката му, посочват експертите.
 

istock
istock

Топ дестинации за покупка на апартамент на морето
 
Особено в текущата икономическа обстановка клиентите, които търсят инвестиционно жилище, се насочват към големите областни градове на Черноморието. Варна и Бургас са основен избор за този тип купувачи, тъй като районите се радват на сериозен туристически интерес, следователно и високо търсене на апартаменти за краткосрочно наемане през летния сезон. Клиентите, които търсят баланса между възможността за пълноценна морска почивка, но и удобствата на по-населените места и градската среда, също се насочват към покупката на имот във Варна или Бургас.
 
Когато става въпрос за закупуването на ваканционен имот, най-предпочитано е южното Черноморие, конкретно местностите в община Созопол. Самият град се явява притегателна сила за мнозина, тъй като в непосредствена близост до него се намират някои от най-харесвани местности и плажове – Градина, Каваци, Смокиня, а град Бургас е на едва няколко километра от Созопол. В последните няколко години около района се реализират интересни проекти и комплекси.
 
Балчик също се нарежда сред силно предпочитаните за покупка на имот градове по родното Черноморие, като там могат да бъдат открити имоти на по-достъпни цени. Впечатляваща за района е автентичната архитектура и невероятната морска панорама.
Приморско, Лозенец и Поморие също се нареждат сред районите, които отчитат сериозен интерес.
 
Инвестиция в апартамент на морето

 
Инвестицията в недвижимо имущество се запазва като един от най-сигурните и криещи минимален риск вложения на собствени средства. Повече за ползите и потенциалните рискове, четете тук.
Положителни аспекти
 

istock
istock

Покупката на недвижим имот е едно от най-сигурните и предпочитани капиталовложения, но и начин за печелене на пасивен доход и изграждане на диверсифициран инвестиционен портфейл. Собствеността на такъв тип имущество на първо място води до капиталова печалба, независимо дали покупката е с цел отдаване на имота под наем, или пък препродаването му с цел печалба. Но днес, на фона на несигурната икономическа обстановка и инфлационния натиск, закупуването на жилище е сигурно вложение на наличните средства, без да се губи покупателната им способност.

Какви са стъпките при покупка на имот

Рискове на инвестицията в имот на морето
 
За да бъде минимизиран максимално потенциалният риск от една инвестиция в недвижим имот, е необходимо да бъдат взети предвид няколко основни фактора. На първо място това е неговото местоположение – в колкото по-перспективен и атрактивен район е разположено, толкова по-потенциална е инвестицията в него. Покупката на жилище с неподходящо местоположение означава по-голям риск. Особено когато става въпрос за покупка с инвестиционна цел на морето, неговата успешна реализация зависи основно от туристическия наплив през сезона, като през зимата той ще намалее драстично. Именно поради тази причина е ключово собственикът на имота добре да прецени може ли да управлява и поддържа имота през студените месеци, когато той няма да му носи печалба, а напротив – ще се превърне в разход.
 
Конкуренцията на пазара на имоти за краткосрочно наемане също може да увеличи риска – ако например закупите имот в по-пренаселен район, то трудно бихте били конкурентоспособни с останалите играчи на пазара, докато конкуренцията расте с всеки изминал ден.
 

istock
istock

 Покупка на апартамент на морето по време на инфлация
 

Покупката на апартамент на морето, особено по време на инфлация, е правилен избор за клиентите със спестявания, които не искат да рискуват загуба на покупателната им способност. Покупката на имот с инвестиционна цел изисква добро познаване на пазара, което да насочи клиента кога е правилният момент за закупуването му, и кога за препродаването му, както и какви са наемните нива към съответния период. Логично, за да има печалба, покупката трябва да се осъществи при по-ниски ценови нива, а продажбата да бъде осъществена в момент на ценови ръст. Задълбоченото пазарно проучване, доброто познаване на местния пазар, ценовите и наемни нива, тенденциите в района, както и правилната оценка на потенциала за дългосрочна възвръщаемост са част от факторите, върху които следва да се обърне внимание. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg