Пандемията почти не се отразява на нагласите на инвеститорите в жилищни имоти в Европа и на сделките, показва изследване на компанията Catella Research, цитирано от онлайн изданието Property-Magazine International.
 
То е обхванало жилищните пазари в 61 града и 19 страни на Стария континент. Според анализа средният месечен наем на жилища от всякакви години на строителство в изследваните 61 града в момента е 15,46 евро на кв. м, което е спад с 0,9% спрямо миналогодишния анализ през третото тримесечие на 2020 г.

Най-ниски са наемите на жилища в белгийския град Лиеж (9,30 евро на кв. м), следван от испанския град Малага със средна цена от 9,40 евро на кв. м и Бърно в Чехия с 9,50 евро на кв. м.
 
Най-скъпият пазар на жилища под наем е Женева, Швейцария, с 30,10 евро на кв. м. В Люксембург цените са нараснали с 16% до 29 евро на кв. м, а търсени градове като Париж и Дъблин също продължават да са жилищни локации с високи цени в Европа.
 
Средната покупна цена за апартамент в Европа от всякакви години на строителство в момента е 5017 евро на кв. м, като отбелязва силен ръст от 4,15% спрямо третото тримесечие на 2020 г. Цените варират от 1700 евро на кв. м в Рига до 15 430 евро на кв. м в Лондон.

Да купуваме или продаваме имот сега

Британската столица продължава да е най-скъпият пазар за апартаменти в Европа, но средната покупна цена е намаляла с още 8,4% спрямо предходните шест месеца. Следва Женева със средна покупна цена от 13 760 евро на кв. м и ръст от 4,2%.
 

Средната доходност в Европа от първокласни жилищни сгради е намаляла до 3,19%, или с 0,47% спрямо предходните шест месеца. Най-ниска е доходността от жилищни имоти в Стокхолм, където за съществуващи апартаменти достига едва 1,30%, следван от Цюрих с 1,40%.
 
Най-привлекателна доходност от първокласни жилища сред анализираните 61 пазара се открива в балтийските градове Рига и Вилнюс от 5,35%, следвани от Вроцлав в Полша с 5,3%. Catella очаква доходността да продължи да намалява леко в много европейски локации до края на годината.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg