Да купуваме или да продаваме жилище в настоящия момент? Според брокери, ако имаме жилище, което не използваме и нямаме намерение да даваме под наем, сега е подходящ момент за продажба.

Ако пък трябва да се купи имот за живеене, винаги е добър момент за покупка, или ако имаме спестени пари. Лихвените проценти по ипотечните кредити продължават да са на рекордно ниско ниво и това буди интереса на купувачите.

"50 на сто от сделките са с банково финансиране. Най-добре се приема финансирането на имот, който има поне акт 15", обяснява Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на Адрес.

"Към момента имаме ръст на цените на имотите малко над инфлацията, която отчита държавата. Трябва да следим показателите, за да видим как ще се отрази на пазара на имоти - заплатите, спестяванията, търсенето, предлагането, какво се случва с лихвените проценти, тъй като те са решаващи по отношение на тренда на жилищния пазар" казва Тенекеджиева.

istock
istock

Според нея над 60% от купувачите на жилища сега са възраст между 25-30 години и не би имало по-малко търсене и сред поколението, родено след 2000 г.
Активността миналата година на пазара на наемите бе силно ограничена, особено в средния и ниския ценови клас, чиито клиенти сериозно пострадаха от кризата, показва анализ на компанията.

Може ли да изтеглите кредит за имот, който покрива 100% от цената

През 2021 г. най-засегнатият сегмент от жилищния пазар показва първи признаци на възстановяване. От началото на годината сключените сделки отбелязват ръст с почти 30% спрямо същия период на 2020 г., когато реално започна първият локдаун и бе обявено извънредното положение. Кварталите с най-много сделки сега са Център, Манастирски ливади, Кръстова вада, Лозенец, Младост, Гео Милев, Редута.

Спадът при наемните цени обаче все още е факт. На места той достига 20% при офертните стойности, в резултат от увеличеното предлагане на фона на все още по-слабото търсене, казват от компанията.

"Стресът от пандемията подейства "отрезвяващо" на част от собствениците по отношение на наемни цени. Вече има по-голяма близост в очакванията на двете страни, но затварянето на ножицата отнема време.

istock
istock

На практика, възстановяването на пазара се случва на по-близки до пазарните наемни цени. Това, заедно с поетапното раздвижване на икономическия живот, вероятно ще бъде стимул за все повече хора да потърсят жилище под наем", допълва Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на компанията.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg