Изборът “наем или заем” има сравнително сходни показатели - вноската по кредита е 450 евро, а месечният наем - 400 евро, ако вземем за база двустаен апартамент в квартал Манастирски ливади в София.

Това заяви Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на агенцията за недвижими имоти “Адрес”.

“Изчисленията ни показват, че месечната вноска по ипотечен кредит за двустаен апартамент в “Манастирски ливади” представлява малко над 20% от общите доходи на домакинство с двама работещи. В дадения случай разглеждаме апартамент на стойност 120 хиляди евро, 20% самоучастие на купувачите и срок 25 години.

300 евро ще е месечната вноска за двустаен апартамент в периферията на центъра на София, ако жилището струва 80 хил. евро. Делът на вноската е 29% от средната работна заплата.

В Пловдив вноската по кредитите е 30% от средната заплата там, при стойност на апартамента 56 хиляди евро, показват данни на агенцията. Тогава ще плащате 196 евро на месец на банката.

За тристаен апартамент в Пловдив при цента от 89 хил. евро вноската ще бъде 334 евро или 52% от средната работна заплата за града.

Във Варна и Бургас делът на вноската е 31% от средната работна заплата за морските градчета, където вноските са 211 и 188 евро за цени от 56 и 49 хиляди евро за двустаен апартамент.

istock
istock

“В САЩ е започнал процес на покачване на средната лихва по ипотеките, но поне засега Европейската централна банка не дава сигнали за такова нещо в еврозоната.

Кога е изгодно да предоговорим кредита

Според мен настоящата ситуация ще продължи поне още една година. Дори да се случи лихвите в ЕС да тръгнат нагоре, у нас такъв сценарий ще отнеме повече време, макар че със сигурност това би довело до по-предпазливо поведение от страна на купувачите”, каза Тенекеджиева.

В момента покупките на жилище с кредит представляват поне половината от всичките, като в повечето случаи банката покрива между 50 и 80% от стойността на жилището.
 
 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg