По-млади хора са се възползвали от изгодните условия по жилищен кредит през кризисната 2020 г. спрямо предходната, сочи анализ на Райфайзенбанк. Средната възраст на теглещите ипотечен кредит през 2020-а е 37 години, което е с една година по-малко в сравнение с 2019 г.

Все още най-честите потребители са семейни мъже (63%, спрямо 37% жени). Средният срок на изплащане на кредита е около 23 години.

Забелязахме единствено известни промени в предпочитанията на клиентите към типа закупуван имот, което е логично следствие от променения начин на живот и функции на дома в ежедневието ни, казва Ани Ангелова, изпълнителен директор на банката с ресор Банкиране на дребно.

Kъде е най-евтино да си купиш имот в София

Със заем през 2020 г. са се купували предимно апартаменти (90%), а с останалите 10% – къща или вила.

istock
istock

Още повече нарастват предпочитанията на клиентите към монолитното строителство (78% от жилищата спрямо 76% през 2019 г.) и към все по-нови сгради – 53% от жилищата, купени с ипотечен кредит, са построени след 2000 г., като този дял е бил 49% година по-рано.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg