Над половината от банките в България очакват размерът на кредитите за недвижими имоти на целия банков сектор да намалее през идните 12 до 18 месеца, сочат резултатите от проучване на международната одиторска и консултантска компания KPMG за 2020 г.
 

Една трета от тях не очакват промяна, а останалите предвиждат лек ръст. Над две трети от представителите на банките очакват размерът на портфейла им да намалее. Това са значително по-негативни перспективи спрямо отговорите на респондентите през миналата година.
 
Малко над половината от участниците в допитването от България са заявили, че финансирането на недвижими имоти е от средно стратегически значение за тях, а една четвърт му отдават по-високо значение. Близо половината от банките са намалили леко фокуса си върху имотната индустрия, а същият дял са го запазили. Малцинството от участниците са засилили леко вниманието си към недвижимите имоти.
 
Българските банки са предпазливо отворени за финансиране на имоти, генериращи приходи, но не са толкова склонни да финансират нови проекти. Най-значимите алтернативни кредитори в България са чуждестранни търговски банки, следвани от фондове за частни капиталови инвестиции и дългови фондове и инвестиционни банки.
 

istock
istock

Застрахователните и пенсионните фондове имат по-малко значение за финансирането на недвижими имоти.
Наличното финансиране за недвижими имоти е смятано за адекватно от голямото мнозинство от участниците  в допитването, а средният размер на кредита варира от 8 до 11 млн. евро, като намалява спрямо миналата година. В същото време предпочитаната стойност е между 10 млн. и 16 млн. евро.

Близо 20 хил. души са взели безлихвен кредит

195 млн. евро са инвестирани в бизнес имоти в България през първото полугодие, което е ръст със 101% спрямо същия период на миналата година, сочат данни на Барометъра на KPMG за 2020 г., който цели да анализира склонността на банките към кредитиране на недвижими имоти на европейските пазари.

В тазгодишното проучване  са участвали над 60 кредитни институции от 11 европейски държави, които са предоставили информация относно нивата на обезценени заеми, значимостта на недвижимите имоти като част от стратегията на банките, както и за средните стойности и предпочитания за размера на отпусканите заеми.
 

istock
istock

Въпреки временното охлаждане, породено от пандемията от COVID-19, пазарът на недвижими имоти в България се очаква да се оживи през втората половина на годината и пред 2021 г., смята Здравко Москов, директор „Консултантски услуги по сделки“ в KPMG за България, Албания, Северна Македония и Косово.
 
„Годината досега беше предизвикателна за собствениците на търговски площи, където трудностите в бизнеса на наемателите породиха повече натиск за предоговаряне на наемните условия, докато пазарът на офис и жилищни имоти изглежда в по-добра форма. Очакваме също, че скорошното приемане на България в ERM II по пътя към приемане на еврото ще помогне за повишаване на доверието на чуждестранните инвеститори и обръщане на пазарната динамика в средно- и дългосрочен план“, казва Москов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg