Американците са наясно с трудностите, с които се сблъскват при закупуването на жилище. Повече от 70% от възрастните в САЩ вярват, че има балон на пазара на жилища в момента, а повече от половината казват, че е лош момент за купуване на жилище, според проучване сред повече от 7000 възрастни от Momentive, пише CNBC.

Цената е основен фактор, който държи потенциалните купувачи встрани – около 38% казват, че са забавили или отменили плановете си за закупуване на жилище поради инфлацията.

През април средната продажна цена на жилища в САЩ беше 391 200 долара, което е почти 15% увеличение спрямо година по-рано, според данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти. В същото време лихвите по ипотечните кредити също се увеличават, което означава, че купувачите със заеми също ще плащат повече за тях, каза Даниел Хейл, главен икономист в Realtor.com.

Това може да навреди на по-младите потребители, както и на тези, които купуват първи имот, според Хейл. Това също така означава, че да имаш собствено жилище  е недостъпно за мнозина. „Това е много конкурентен пазар за тези, които пазаруват на върха на бюджета си“, каза Питър Мъри, брокер и главен брокер в Murray & Co. Real Estate във Фредерик, Мериленд. "Има много разочарования."

Преди нажежения пазар на жилища на пандемията имаше прост профил, който представляваше купувач „А“, според Брайън Коупланд, брокер в Нешвил, Тенеси. „Преди четири години купувач „А“ беше някой, който беше предварително квалифициран за заем, имаше 3% намаление и можеше да излезе този уикенд и да си купи дом“, каза Коупланд, който също е президент на индустриалната асоциация Greater Nashville Брокери. „Сега купувачът „А“ има всички пари в брой.“

Освен това най-добрите купувачи днес са готови да се откажат от оценки и проверки и в някои случаи дори не виждат лично къщата, която купуват, каза той.

istock
istock

Математиката на парите

Някои собственици на жилища може да се изкушат да разширят бюджета си, за да закупят къща, особено ако са имали месеци на търсене и наддаване.
В някои случаи може да има смисъл да разширите бюджета си, според Маргерита Ченг, сертифициран финансов плановик и главен изпълнителен директор на Blue Ocean Global Wealth в Гейтерсбърг, Мериленд.

„Има ситуации, в които съм казвала на хората, че е добре да дадат повече, но просто разберете въздействието, което ще има върху други области от живота ви“, каза тя. Например, може да има смисъл да платите малко повече, ако преместването ще намали другите разходи или ако очаквате промени в начина на живот, които ще свият разходи в месечния ви бюджет. Това може да включва преминаване от две коли към една или раждане на деца, които скоро ще влязат в държавно училище, което означава, че вече не плащате толкова за грижи за деца.

С колко поскъпнаха имотите в Гърция

Ако сте изчислили бюджета си, използвайки основната си заплата, без да включвате никакви бонуси, може също да сте в състояние да си позволите повече, каза тя. И ако нямате потребителски дълг, спестявате адекватно за пенсиониране и имате солиден фонд за спешни случаи, може да има повече пространство за раздвижване, отколкото си мислите в началото.

Времето, което очаквате да прекарате в дома, също има значение. Ако искате да живеете в къща повече от пет години, може да има смисъл да платите малко повече сега.

istock
istock

Кога да не надхвърляте бюджета

От друга страна, има някои ситуации, в които няма смисъл да увеличавате бюджета си за покупка на жилище. Ченг казва, че трябва да се придържате към първоначалния си план, ако плащането на повече би затруднило приноса към други финансови цели, като спестяване за пенсиониране или изплащане на дълг.

„Ако единственият начин да се случи това разтягане е, ако те вземат назаем от парите за старини, вероятно бих казала, че това няма смисъл“, каза тя.
Тя също така предупреди да не влагате всичките си парични спестявания, за да си позволите по-скъп дом. Трябва да планирате променливи разходи като данъци, застраховки и ремонти.

Какво да направите, ако не можете да платите повече

Купувачите, които не могат да разширят бюджета си, имат няколко възможности. „Те или спират търсенето на дома си, или трябва да коригират критериите си за търсене“, каза Мъри. Излизането от пазара за закупуване може да има смисъл за някои, които се нуждаят от повече време, за да спестят. Това обаче може да е и лоша идея - ако цените продължат да се покачват, може да изпаднете от пазара, каза Коупланд. Това означава, че преосмислянето на вашите задължителни неща може да има повече смисъл. Това включва дори разглеждане на различни квартали.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg