Доклад за перспективите пред пазара на недвижими имоти в европейските градове през 2023 г. - Emerging Trends in Real Estate in 2023 публикуваха Institute for Urban Lands и глобалната консултантска компания PwC. Рейтингът е изготвен на базата на проучване, проведено през 2022 г. сред топ мениджъри от индустрията от сферите на управление, консултиране, развитие, инвестиции и финанси.

ТОП 10 на най-обещаващите европейски градове за инвестиции през 2023 г.:
 
    Лондон, Великобритания
    Париж, Франция
    Берлин, Германия
    Мадрид, Испания
    Мюнхен, Германия
    Амстердам, Холандия
    Франкфурт, Германия
    Хамбург, Германия
    Барселона, Испания
    Милано, Италия

 
Интервюираните експерти говориха за непосредственото въздействие върху пазарите на недвижими имоти след войната в Украйна, последиците от която доведоха до по-високи цени на енергията, исторически висока инфлация и по-високи лихвени проценти.

Седем от 10 анкетирани смятат, че Европа ще влезе в рецесия преди края на 2022 г. Това рязко контрастира с анализа от миналата година, когато опасенията за пандемията останаха, но се очакваше и ясно подобрение на бизнес климата. Като цяло, общата инвестиционна перспектива за всичките 30 града е лоша в проучването в сравнение с анализа з тази година.Според доклада европейските недвижими имоти са изправени пред голямо предизвикателство и има забележимо нарастване на безпокойство сред инвеститорите.

Притесненията относно инфлацията, лихвените проценти, европейския и глобалния икономически растеж рязко се повишиха спрямо тази година, показва проучването. За 91% най-голяма тревога предизвиква инфлацията, докато в доклада за 2022 г. най-голямото безпокойство е предизвиквала киберсигурността. Само малцина виждат положителна страна на проблема с инфлацията. „Ако парите струват все по-малко, съществуващите пари ще бъдат инвестирани повече в недвижими имоти. Хората с високи доходи все още купуват имоти като инфлационна мярка“, смята група от австрийски специалисти по недвижими имоти.

Не е изненадващо, че лихвените проценти следват плътно зад тях като основен проблем за 89 процента, докато бавният европейски растеж е друг червен флаг за 88 процента от анкетираните. Рискове от спад в световната икономика са значими за 81 процента от анкетираните – два пъти повече от миналата година. „Европа разполага с малко газ и петрол, което прави енергията скъпа. Рискът е, че местата на континента ще загубят своята привлекателност за промишлено и търговско производство, а международните компании ще бъдат първите, които ще напуснат“, предупреждава глобален ръководител на недвижими имоти.

PwC
PwC

„Наистина трябва да се овладеем. Не можем да разчитаме на Китай за нашата икономика, на САЩ за нашата национална сигурност и на Русия за нашата енергия“, заявява изпълнителният директор на пан-европейски разработчик, цитиран в анализа.
 
С икономическа несигурност, която засяга цяла Европа като цяло, перспективите за инвестиции и развитие за всички 30 града, включени в класацията, се влошиха от миналогодишния доклад. Докато миналата година имаше обединяващо, общоевропейско възстановяване от икономическите последици от COVID-19, тазгодишното проучване и интервютата разкриват много по-разнородни отговори и значителни разлики в потенциалната устойчивост на градовете. Различни перспективи за инфлацията в страните, тяхната зависимост от изкопаеми горива, различните лихвени проценти и разстоянието от войната в Украйна играят своята роля. Тези фактори оказват влияние върху текущото икономическо представяне на градовете и очакваната възвращаемост от инвестиции в недвижими имоти. Според две трети от анкетираните това са трите основни съображения, които влияят на респондентите, когато решават къде да инвестират или развиват.

Къде купуват имоти богатите

В тандем с тези влияния, промяната в моделите на живот, което придружаваше пандемията, промени функцията на градовете и търсенето на недвижими имоти там. Околната среда, националната и международната транспортна свързаност също се разглеждат като ключови фактори и са водещи за онези градове, които са се издигнали в класацията тази година, особено Париж, Мадрид, Лисабон и Копенхаген. За втора поредна година Лондон остава най-добрият град за инвестиции в имоти в Европа, особено за офиси и логистика. Търговията на дребно и хотелиерството също се развиват добре от съживяването на туризма.

Съществуват обаче и нюанси в търсенето на офис кварталите в Лондон, тъй като моделите на работа се променят след пандемията. Един мениджър на глобални фондове отбелязва, че „ако не ви харесва да отидете някъде физически, няма да отидете там. Виждаме го драматично в Лондон, като връщането на работа е най-силно в Уест Енд, и по-слабо в Ситито“.

Инвестиционният пазар в Лондон е концентриран в по-широкия му център, нещо, което в Европа си съперничи само с Париж, който измества Берлин от второто място тази година.

istock
istock

Силните транспортни връзки на френската столица отново се харесват на лидерите в индустрията, но те също така очакват тласък в доходността от имоти от Олимпийските игри през 2024 г. И което е важно, Франция има сравнително устойчиви енергийни доставки, главно поради ядреното си производство, което допринася за по-нисък въглероден отпечатък за операторите на недвижими имоти.

„Качеството на града се подобрява; бавният трафик, велосипедите, алеите, зеленината, използването на общественото пространство го подобряват неимоверно“, казва холандски инвеститор. Но както в Лондон, офисите трябва да са на правилното място в Париж. Друг инвеститор предполага, че "периферните местоположения ще пострадат, защото в бъдеще няма да се търсят големи офис сгради, които не са централно разположени."
Берлин се смъква с едно място надолу в класацията тази година и като повечето германски градове регистрира едно от най-големите намаления в резултатите в цяла Европа - без съмнение отразявайки зависимостта на страната от доставките на руски газ и потенциалното въздействие на инфлацията върху икономиката.

България изпреварва редица страни по поскъпване на имотите

Но градът все още привлича ентусиазма на много играчи на пазара и се отличава от другите германски градове, включени в проучването, като цените се смятат за  относително конкурентни, а разположението на офисите по-малко чувствително в сравнение с много други градове: „Можете да излезете от центъра на града. Пазарът е наистина широк и нивото на свободните работни места все още е 3,5-3,7 процента в целия град, така че можете да инвестирате почти навсякъде.“ Като един от най-бързо развиващите се градове в Европа, Мадрид се издига от шесто на четвърто място. Урбанизацията продължава с бързи темпове, привидно безпрепятствена от пандемията, поради вътрешната миграция от други места в Испания и от чужбина.

istock
istock

Испания също ще се възползва от силния растеж на вятърната и слънчевата енергия през следващите няколко години, се посочва в доклада. Жилищните инвестиции по-специално се разглеждат като обещаващи, предвид предполагаемия недостиг на предлагане. Цените се покачват в резултат на недостига на готови за строеж или терени, получили разрешение за строеж.

Въпреки че германските градове остават в топ 10, не се наблюдава същото непоклатимо положително настроение, както през предходните години. Франкфурт се свлича с три позиции, за да се класира отново на седмо място в проучването, отразявайки уязвимата енергийна позиция на Германия. Интервюираните все още смятат Франкфурт, Мюнхен и Хамбург за устойчиви в дългосрочен план, но достъпни само на цена. Един инвеститор характеризира Мюнхен, на пето място, като „зрял пазар, който вече е скъп, така че не можете да очаквате свободното пространство да увеличи наемите и стойността“.

Междувременно на осмо място Хамбург се смята за „губещ“. Амстердам остава много привлекателен, издигайки се с една позиция, за да се класира на шесто място, заради силната си икономика и репутацията си на място, удобно за живеене.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg