В 51 от 56-те анализирани страни по света през второто тримесечие на 2022 г. е регистриран ръст на цените на жилищата, въпреки всички негативни икономически прогнози. Това показва Global House Price Index на консултантската компания Knight Frank, който проследява динамиката на средните цени на жилищните имоти в 56 страни по света. Цените са дадени както в номинално, така и в реално изражение (коригирани спрямо инфлацията) в местна валута.

В класацията на страните с най-голям годишен ръст на цените на жилищата през второто тримесечие на 2022 г. Турция води с темп от 160,6% без инфлацията. Въпреки това, като се вземе предвид инфлацията в страната, в реално изражение цените са се повишили само с 45,9%. Въпреки това, дори като се вземе предвид инфлацията, Турция държи лидерството в класацията.

Спадът на цените през първото тримесечие (без инфлацията) е регистриран в пет държави - Малайзия (-0,1%), Перу (-0,9%), Китай (11,3%), Хонконг (-2,4%) и Мароко (- 5,8%).

Украйна цените на жилищата са се повишили с 12% на годишна база през второто тримесечие, като се изключи инфлацията, но са паднали със 7,8%, коригирани спрямо инфлацията. Съставителите на рейтинга не са включили Русия в списъка.

Колко струва жилище в Истанбул и Анталия

Цените в българската столица София са се повишили с близо 12 на сто за година, като подобен процент  е отчетен и в украинската столица Киев, но са паднали със 7,8%, коригирани спрямо инфлацията там.

Knight Frank
Knight Frank

В топ десет на най-бързо растящите градски жилищни пазари в света влизат Истанбул, Анкара, Измир, Маями, Халифакс, Далас, Финикс, Талин, Атланта и Аделаида.

София заема 53-о място в общата класация на най-бързо растящите градски жилищни пазари в света, в която са включени 150 града. В индекса по страни България е на 23-о място сред 56 държави и територии.

Жилищните цени у нас са нараснали с 11,5% на годишна база между април и юни, с 0,1 пр.п. по-малко от Германия, която е непосредствено преди България в класацията. След страната ни са Япония и Люксембург.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg