Сделките с недвижими имоти ще намалеят значително и цените ще паднат, докато инвеститорите се приспособяват към „новата парадигма“ на нарастващи лихви и сътресения в глобалната икономика, каза Брад Хайлър, ръководител на европейския отдел за  недвижими имоти на Brookfield.
 
Хейлър отбеляза, че инвеститорите в недвижими имоти са били хванати неподготвени от бързо влошаващите се икономически перспективи. „Скоростта на промяната и промяната в тенденциите от сравнително положителни към отрицателни навсякъде доведе до голяма корекция“, каза той пред Financial Times.
 
Тази промяна охлажда пазара на недвижими имоти. „Банките станаха по-селективни, по-малко склонни към риск“, каза Хайлър. „Очакваме обемът на транзакциите да намалее значително и това вече се случва.“
 
Той е убеден, че ще се появи пазар за „активи с по-високо качество“, но предупреди, че стойността на проблемните активи, като стари, нестандартни офиси, може да падне драстично, докато нарастващите лихвени проценти и инфлацията ще увеличат разходите за собствениците на имоти. Въпреки това мрачните икономически перспективи вече натежават върху търсенето на наематели за нови площи.
 
Вероятно е да възникне напрежение, тъй като собствениците на жилища рефинансират своите ипотеки, предупреди Хайлър. Тъй като лихвите се покачват бързо от началото на годината и търсенето на наематели на стари офис площи намалява, цената на кредита за някои може да надхвърли приходите от недвижими имоти.

Какво ще се случи с цените на жилищата

Според Хайлър цените може да паднат още повече. Но той е убеден, че повторение на 2008 г., когато стойността на имотите се срина по време на световната финансова криза, е малко вероятно, тъй като наемодателите са много по-малко задлъжнели.
 

istock
istock

„Като цяло не смятаме, че е дори близо до това, което беше тогава. Банките са много по-ликвидни, нивата на ливъридж са много по-ниски, а договорите обикновено са малко по-гъвкави“, каза той. Но все още е твърде рано, ще видим какво ще се случи по-нататък.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg