Според платформата за оценка Endeksa.com средногодишното увеличение на цените на жилищата в Турция през юли е 195%, а средната цена на квадратен метър е 595 долара. Средната цена на жилище е достигнала 78 520 долара, а възвръщаемостта на инвестицията в жилище е 18 години.
Според данни на Endeksa Мерсин, Истанбул и Анталия са провинциите с най-висок годишен ръст на жилищната стойност през юли.
 
Цените на жилищата в Мерсин са се увеличили с 249% през последната година. Средната продажна цена на квадратен метър жилище в Мерсин е 550 долара, средната продажна цена на жилище е 81 800 долара.
 
Годишното увеличение на стойността в Истанбул е 244%, средната продажна цена на квадратен метър жилище е 1040 долара, средната продажна цена на жилище е 124 640 долара.
 
В Анталия годишното увеличение на стойността е 240%, средната продажна цена на квадратен метър жилище е 880 долара, средната продажна цена на жилище е 109 290 долара.

Междувременно министърът на околната среда, градоустройството и изменението на климата Мурат Курум обяви, че Турция ще преустрои 4 милиона квадратни метра офиси в цялата страна в жилищни сгради. Това ще бъде направено, за да се справим с нарастващите цени на жилищата и наемните цени, пише Daily Sabah.
 
Курум отбеляза, че това ще бъде еквивалентът на 50 000 нови жилищни единици. Той се позова на факта, че само в Истанбул 1,5 милиона квадратни метра офиси остават неизползвани поради строителни излишъци.

Жилищата в Турция поскъпват двойно

Наредбата, публикувана в Държавен вестник, определя срока за преобразуване до 1 юли 2023 г. Самостоятелни единици от сгради в процес на изграждане или регистрирани като офиси, но все още неизползвани, ще бъдат преустроени в жилища.
 
Търсенето на жилища в Турция продължава да нараства, но предлагането продължава да изостава, което води до покачване на цените на имотите. Силното търсене се движи от частни купувачи и инвеститори, които се опитват да се възползват от горещия жилищен пазар, както и от нарастващото население.
 

istock
istock

Но ограничените доставки повишиха цените и жителите се борят да намерят достъпни жилища за наемане или закупуване. Освен това броят на разрешителните за строеж остава нисък, въпреки лекото възстановяване от спада през 2019 г., тъй като строителите се борят с недостиг и по-високи цени на материалите.
 
Продажбите на жилищни имоти обаче растат въпреки високите разходи по кредитите и главоломно растящите цени. Твърди се, че търсенето на жилища в Турция е достигнало 800 000 единици годишно, в сравнение с предлагането, което се движи около 550 000 единици.
 
Страната също така планира да разкрие през септември това, което Курум нарече "най-големият проект за социални жилища" в историята на Република Турция.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg