Ипотечните кредити в Турция бяха силно ограничени за местните жители и спрени за чужденците. На фона на инфлацията в Турция рязко нараства търсенето на евтини потребителски кредити.

Държавните банки се опитват да задържат растежа си, особено по отношение на ипотеките, пише Ройтерс. Инфлацията в Турция бие рекорди, като през юни нивото на годишна база се доближи до 80%.

Във връзка с това Fitch понижи кредитния рейтинг на страната от B+ на B (това вече е ниво "боклук") с негативна перспектива. Според експертите на агенцията през следващата година инфлацията ще бъде средно 57%.

За да забавят бума на заемите, някои държавни банки вече са ограничили ипотечните заеми до 150 000 лири (8 700 долара), правейки изключение само за част от новите проекти.

Жилищата в Турция поскъпват двойно

Преди не беше лесно за купувачи от други страни да получат ипотечен кредит от турска банка. Сега обаче това е почти невъзможно да се направи.

istock
istock

„За турските граждани процедурата за получаване на ипотека се извършва в стандартен работен режим. По принцип вземат заем в лири. При чужденците ситуацията е различна. Въпреки факта, че банките потвърждават готовността си да издадат ипотека, кадастралният отдел не извършва сделки с чужденци, ако има тежест под формата на ипотека върху обекта. Затова засега на чужденците са достъпни само вноски от строителни фирми. Кога ситуацията ще се промени, не се знае. Преди нашите чуждестранни клиенти получаваха заеми, предимно в евро, и лихвите бяха достъпни.”, Александра Кабакчи, генерален директор на Ataberk Estate.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg