Проучване на ипотечния брокер Henry Dannell разкри, че докато Обединеното кралство изостава от други европейски нации, когато става въпрос за общия дял на населението, което притежава собствен дом, то е лидер, когато става въпрос за броя на имотите, закупени чрез заем, пише thedailybrit.

Според данните от пазара на имоти в европейските държави с 65,1% дял на населението, което притежава собствен дом Обединеното кралство се намира сред последните 10 страни в класацията.

Във Франция, Швеция, Дания, Турция, Австрия, Германия и Швейцария делът на хората, които имат собствен дом е по-нисък, докато в Румъния той е 95,8 на сто и е  най-високото ниво на собственици на жилища като процент от общото население.
 
Когато става въпрос за дела на тези собственици на жилища, които са взели заем, за да купуват, Исландия се нарежда на първо място, като 63,9% от всички собственици на жилища имат ипотека.

По отношение на големия обем на собствениците на жилища, финансирани чрез ипотечния сектор, Обединеното кралство е на първо място в таблицата.
Всъщност Henry Dannell изчислява, че над 25,2 милиона собственици на жилища в Обединеното кралство в момента са се сдобили с имот с помощта на ипотека. Само Германия и Франция се доближават до това ниво, с приблизително 21,5 милиона и 21 милиона съответно.

Става все по-трудно да си позволиш жилище

Испания (13,5 милиона) и Холандия (10,5 милиона) са единствените други държави, където броят на собствениците на жилища, обезпечени с ипотека, надхвърля границата от 10 милиона.
 
В другия край на таблицата с дял от едва 0,5% е Северна Македония, където само 10 353 души от населението, притежават жилище с ипотека.

istock
istock

Джеф Гарет, директор на Henry Dannell, коментира, че макар Великобритания да е страната с най-високите цени на жилищата в света, жилищната собственост остава силно разпространена на британския имотен пазар. По думите му възможността за закупуване на имот с помощта на ипотечен кредит е от жизненоважно значение за купувачите на жилища да осъществят стремежа си към жилищна собственост.

„Макар че собствениците на жилища с ипотечен кредит съставляват малко под 40% от общия пазар, това се равнява на огромните 25,2 млн. души. Това прави британският ипотечен сектор най-влиятелният в Европа от гледна точка на осигуряването на финансиране за закупуване на имот“, отбелязва Гарет.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg