Става все по-трудно да си позволиш жилище. Цените се повишават с почти 20% на годишна база, а лихвите по ипотечните кредити растат.
 
Ставката за 30-годишен фиксиран заем вече е 5,57%, според Mortgage News Daily, спрямо 3,29% в началото на годината.
 
В същото време потребителските цени на всичко - от газта до храните, също се ускоряват, което струва на американците стотици долари повече на месец. В опит да намали инфлацията, Федералният резерв повиши лихвените проценти в сряда с половин пункт.
 
Ипотечните лихви не отговарят директно на повишаването на лихвените проценти на Фед, обясни Грег Макбрайд, главен финансов анализатор в Bankrate.com, пише CNBC.

Въпреки това той предвижда възможността за известна болка за купувачите на жилища.

„Докато не видим трайни доказателства за намаляване на инфлационния натиск, рискът е много голям за ръст на лихвите по ипотеките“, каза Макбрайд.
„Но когато видим, че инфлационният натиск намалява, лихвите по ипотечните кредити могат бързо да обърнат курса – особено ако икономиката също се забавя.
 
Междувременно наемите също растат.
 
„Ако не сте сигурни дали искате да наемете или купите точно сега… по-добре е да вземете решението си въз основа на личната си ситуация и личните си нужди“, каза Лекси Холбърт, експерт по жилища и начин на живот за Realtor.com.
 
Направете тези стъпки, преди да вземете решение дали да притежавате жилище или да наемете.

Направете финансова проверка
 
Запитайте се дали сте финансово готови да притежавате дом. Това включва достатъчно спестявания при спешни случаи, каза Холбърт. Освен това трябва да имате достатъчно месечни доходи, за да си позволите плащането на ипотека, данъци и застраховки, както и допълнителни месечни разходи като комунални услуги.

Проверете и вашия кредитен отчет, тъй като кредитният ви рейтинг има пряко отношение към ипотеката, която ще получите, и лихвения процент, който може да платите.

istock
istock

Ако не можете да си позволите месечните плащания, продължете да живеете под наем и да спестявате пари, ако собствеността на жилище е вашата крайна цел, каза Холбърт. Ако високият наем ви пречи да спестявате, помислете за съкращаване или правене на други големи промени в начина на живот, за да можете да започнете да оставяте повече пари настрана. „Ще прочетете, че ако намалите навика си да пиете лате за 4 долара, това наистина може да ви помогне да спестите за дом“, каза тя.
 
„Въпреки че е наистина добре да спестявате, парите за първата вноска ще дойдат от по-сериозни икономии от разходи за жилището или колата ви.
Преценете времето си

Покупката на имот по-изгодна от наема

Помислете къде се намирате в живота си.

Искате ли да се установите някъде за известно време или ще се местите след няколко години?
 
Общото правило е, че са необходими около пет до седем години, за да се възстановят разходите за покупка, каза Холбърт. Това включва допълнителните разходи, които добавят между 2% и 5% към покупната цена.
 
„Ако нуждата от дом е последователна и стабилна през следващите няколко години, сега може да е наистина добър момент да купите“, каза тя.„Ако не, може да помислите за наемане, за да имате гъвкавостта да се местите.“
 

istock
istock

Да разберете какво можете да си позволите, ако купите жилище, е особено важно сега, тъй като цените на жилищата се покачват, каза Макбрайд от Bankrate.
 
„Позицията, в която няма да искате да бъдете, е да се влюбите в дом и да приемете офертата и след това да трябва да разберете как да платите за нея“, каза той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg