Въпреки че цените на жилищата в Обединеното кралство са най-високи за всички времена, покупката на жилище все още е по-евтина от наемането на такова.

Според данни на ипотечния кредитор Халифакс средната месечна цена за закупуване на имот с три спални е 759 паунда (1000 долара), докато наемът за подобен имот излиза 874 паунда. Разликата възлиза на 1378 паунда годишно, което е увеличение от 50% спрямо 2020 г.

„Историческите ниски нива на лихвените проценти задържат разходите за ипотеки по-ниски в сравнение с наемите“, каза Естер Джикстра, директор на ипотеките за Халифакс, цитирана от Bloomberg.

Жилищата в града поскъпват рекордно

Разходите за закупуване миналата година нараснаха само с 2% миналата година, докато наемите скочиха с 6,4%. Най-голямото препятствие за купувачите е събирането на депозит, който е средно над 62 400 паунда за купувачи за първи път и обикновено покрива една четвърт от покупната цена.

istock
istock

Тази сума е по-висока в Лондон, където средната първоначална вноска от 173 021 представлява една трета от разходите. Въпреки това купувачите в Лондон спестяват 4181 паунда годишно спрямо наемателите, които плащат на наемодателите средно над 1700 паунда на месец, каза Халифакс.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg