Цените на градските жилища се покачват с най-бързия темп от почти 18 години, показва индексът на консултантската компания Knight Frank. От 150-те града, проследявани от индекса в световен мащаб, 140 отбелязаха увеличение на цените през 2021 г., спрямо 122 през 2020 г.
Градовете в Америка регистрираха най-силен скок със среден годишен ръст от 15% в сравнение с 11% в региона на Европа, Близкия изток и Африка - EMEA и 9% в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Домакинствата в САЩ не само натрупаха значителни спестявания по време на няколко последователни локдауни, но и цената на домовете им също се увеличи значително. В някои случаи това богатство е било използвано за надграждане на съществуващи домове или за закупуване на втори имот.

Типичен дом във Финикс, градът в САЩ с най-бързо растящи цени през 2021 г., струваше 298 000 долара в края на 2020 г. според Zillow.

До края на 2021 г. стойността му скочи с 32,5% до 394 850 долара, поскъпвайки с почти 97 000. Този скок не е нетипичен за градовете в развитите икономики.

Въпросът е докога цените ще продължат да се покачват със сегашния си темп. Лихвените проценти започват да се покачват - Нова Зеландия, Обединеното кралство и САЩ са повишили базовите лихви още през 2022 г. - потребителските настроения отслабват поради геополитическата криза в Украйна и доходите не се повишават в съответствие с инфлацията.

Преминаването от пазар на продавачи към пазар с повече възможности за купувачи може да е по-близо, отколкото си мислехме в началото на годината, казват експертите.

Как се отразява на пазара на имоти поскъпването на материалите

Но дори ако процентите достигнат 4% в САЩ и Обединеното кралство – цифрата, при която Capital Economics прогнозира, че цените на жилищата ще започнат да падат – това е малко вероятно да спре градското съживяване.

Knight Frank
Knight Frank

Най-голям ръст на цените на жилищата за година е отчетен в турските градове - Истанбул – над 63 процента, следван от Измир . 58,5% и Анкара – 55,9 на сто. Нашата столица София се нарежда на 79-о място с поскъпване на имотите от 9,1%. Подобно увеличение за година е отчетено и в Прага, докато в Скопие то е с 11,2 на сто, а в Атина – с 10,6%.

На обратния полюс цените на жилищата в Куала Лумпур са намалели с 5,8% и столицата на Малайзия се озовава на дъното на индекса. Следват Венеция и Генуа, където жилищата са поевтинели съответно с 4,1% и 3,3% на годишна база.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg