Henley & Partners публикува класация на градовете с най-голям брой богати хора, базирана на ексклузивна информация от New World Wealth, която проследява тенденциите в международната миграция на частно богатство.

Топ 10 на най-богатите градове са класирани според броя на милионерите, живеещи в тях. Рейтингът също така дава представа за броя на мултимилионерите, които имат състояние на стойност над $10 милиона и цент-милионерите, тези с над $100 милиона, живеещи в тези градове.

Първите пет места в класацията се водят от Ню Йорк, Токио, Сан Франциско, Лондон и Сингапур. В същото време редът на градовете с най-голям брой цент-милионери е малко по-различен - Ню Йорк, където живеят 737 собственици на състояние от $100 милиона, е следван от Сан Франциско (623), Лондон (406), Сингапур (336) и Токио (263).

ТОП-20 на най-богатите градове в света включва: Сидни, Хонконг, Франкфурт, Торонто, Цюрих, Сеул, Мелбърн, Далас и Форт Уърт, Женева и Париж.
Според експертите на New World Wealth броят на богатите жители на Дубай, Мумбай и Шенжен нараства толкова бързо, че до 2030 г. тези градове също ще влязат в ТОП-20 на най-богатите градове в света.

Колко пари трябва да имате, за да сте богат

Коментирайки данните за градското богатство, Хосе Кабайеро, старши икономист в Центъра за глобална конкурентоспособност на IMD ​​в Швейцария, отбелязва, че качеството на живот е основен двигател за движението на хора и капитали по света. „Защото те са привлечени от едни и същи елементи: включване, подкрепа за таланти, условия за предприемачество, безопасност, здраве и околна среда.“, допълва той.

istock
istock

Йорг Щефен, главен изпълнителен директор на Henley & Partners, е съгласен, че „градовете са центрове на възможности, иновации, просперитет и култура, а водещите столици постоянно привличат богатите по различни причини, от възможности за бизнес до луксозни недвижими имоти, първокласно образование институции и частно здравеопазване от световна класа или космополитна среда, която не може да бъде намерена никъде другаде.“

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg