Хонконг оглавява световната класация на най-скъпите пазари на жилища за 12 последователни години, показва анализ на MoneyTransfers.

 „Средната достъпност на жилищата през 2022 г. намалява с петкратно увеличение на цените. Освен това повече от 200 000 души в Хонконг живеят в „домове в клетки“ или разделени апартаменти. Тези условия на живот допринасят за безпокойство и депресия сред жителите, които нямат достатъчно пространство или уединение“, казва главният изпълнителен директор на MoneyTransfer Джонатан Мери.

Глобалната пандемия влоши кризата с достъпността на жилищата в много страни. Това обаче не е единствената причина, поради която хората имат проблеми с покупката на дом. Това е и защото за семействата от средната класа става все по-трудно да си купят жилище през последните няколко години. В резултат на това броят на жилищните пазари, считани за „изключително недостъпни“ в световен мащаб, се е увеличил с 60% в сравнение с 2019 г. (преди пандемията).
 
Според пазарни анализатори на едно обикновено семейство ще му отнеме близо 21 години, за да си купи жилище в Хонконг, без дори да се приспаднат разходите за ежедневни нужди.
 
Хонконг е следван от Сидни, където за да купите жилище са нужни средно  с 15,3 години, Ванкувър с 13,3 години, Сан Хосе с 12,6 години и Мелбърн с 12,1. Питсбърг (2,7) е най-достъпният пазар, следван от Оклахома Сити и Рочестър (3,3), като Едмънтън и Сейнт Луис допълват първите пет с 3,6.
Ще разреши ли Хонконг жилищната си криза

Какво ще се случи с цените на жилищата

Докато Хонконг има сериозен жилищен проблем, страната има изобилие от земя и много малко от нея е определена за жилищно строителство, като само 7% от земя е предназначена за жилищно строителство. За сравнение, 75% от град Ню Йорк е определен за жилищни цели.
 

istock
istock

В продължение на години властите в Хонконг са съгласни, че жилищният проблем на града може да бъде решен само чрез увеличаване на предлагането. Въпреки това недостигът продължава. През 2021 г. централното правителство направи рядко публично изявление по въпроса, като вицепремиерът Хан Джън призна неотложността на решаването на проблема по време на годишната среща на националните законодатели в Пекин.
 
Бившият шеф на сигурността на Хонконг Джон Лий положи клетва като главен администратор на града и обеща, че жилищата ще бъдат основен фокус на неговата администрация и представи идеи за увеличаване на предлагането.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg