Свободните магазини в моловете се увеличават. Причината е, че като някои търговци затвориха част от магазините си, а други временно спряха експанзията си. Това показват данни на  консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.

Към есента на 2020 г. делът на незаетите площи в софийските молове е около 9%. След тримесечия на плавен ръст, през пролетта на 2020 г. наемите в търговските центрове в София отбелязаха лек спад до 36 евро/кв. м, но остават стабилни към края на годината. В ритейл парковете цените са без промяна, като за София се движат в рамките на 8-10 евро/ кв.м.

Затварянето на моловете като част от противоепидемичните мерки доведе до цялостна промяна на пазара на търговски площи. От една страна много търговци акцентираха върху онлайн продажбите, от друга – по-гъвкави формати като ритейл парковете влязоха в полезрението на предприемачи и инвеститори.

“Интересът към ритейл парковете не е нов. Дадохме индикация за него още миналата година, когато много търговци и дивелъпъри ги припознаваха като платформа за навлизане в по-малки населени места.

Коронавирусът обаче добави нов акцент към този сегмент от пазара – развитието на проекти без закрити общи части, с директен достъп до магазините“, посочи Иван Граматиков, мениджър „Търговски площи“ в Cushman & Wakefield Forton.

Кризата сви наемите в София

Според него тези проекти ще останат в полезрението на купувачите заради безопасността, на търговците – заради по-малкия риск от затваряне на обектите им, на инвеститорите – заради стабилните приходи и доходност.

По данни на Cushman & Wakefield Forton към края на 2020 г. в страната работят ритейл паркове с обща отдаваема площ над 170,000 кв. м, а нови проекти са в строеж.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg