След няколко години на плавен ръст на наемите на магазини в София, по-слабата активност на наемателите през последните месеци е предпоставка за понижение на нивата. Офертните цени за първокласни локации във водещите търговски центрове в София варират около 30-36 евро/кв. м. Това показва доклад на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.

Умерена активност на наемателите на фона на продължаващия спад на потреблението – пазарът на търговски площи запазва сходни тенденции и през третото тримесечие. Затруднените продажби и спадът в оборотите забавят експанзия и планираните разширения на голяма част от търговците.

В много сегменти се наблюдава оптимизация на мрежата от магазини, което води до ръст на свободните площи в моловете и на търговските улици. Незаетите площи в търговските центрове в София са нараснали почти двойно спрямо началото на годината и вече достигат 9%.

Спортните продукти, бързооборотните стоки, дрогериите и обзавеждането на дома са сред секторите които се справят по-добре в настоящата ситуация

istock
istock

„Концепцията на big-box обектите се радва на засилващ се интерес в страната, както от страна на наематели така и на крайни клиенти. Форматът е предпочитан от търговците на бързооборотни стоки, дрогерии, дискаунт брандове, които се групират при експанзията си в по-малки населени места, за да се възползват от синергията помежду си. В процес на изграждане са и няколко ритейл парка в регионални градове в страната“, уточни Иван Граматиков, мениджър „Търговски площи“ в компанията.

Търговските вериги се отървават от имоти

При наемите на складове стабилното търсене поддържа устойчиви цени  около 4.2-4.4 евро/кв. м за малки и средно големи проекти. При по-големите квадратури, над 10 000 кв. м, офертните нива са под 4 евро/кв. м.

Пазарът на индустриални имоти отбелязва висока наемна активност и значителен обем площи в строеж през третото тримесечие. Завършените за собствено ползване и наетите логистични площи за периода са 32 456 кв. м, което е значително над средните стойности за юли – септември през последните 10 години.

istock
istock

„Секторите, в които се отчита растеж – бързооборотни стоки, мебели и стоки за дома, както и онлайн търговията са основните двигатели на търсенето на логистични площи. Въпреки че през последните тримесечия бяха сключени няколко по-значителни сделки за наем, на пазара продължава да доминира строителството на проекти за собствено ползване или по поръчка (build-to-suitе).

Това води и до активно търсене на строителни терени за строеж на производствени и складови площи в покрайнините на София и в развиващите се индустриални зони“, обобщи Жоро Ангелов, мениджър „Индустриални площи и развитие на парцели“.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg