Нощните заведения, игралните зали, казината, ресторантите и спортните зали ще продължат да бъдат затворени до 31 януари 2021 година.

Детските градини, яслите, учениците от първи до четвърти клас ще отворят след ваканцията на 4 януари 2021 г.

Това каза по време на брифинг в Министерски съвет здравният министър проф. Костадин Ангелов.
 
Ресторантите в хотелите ще работят, но само за гости и при спазването на вечерен час.
 

Забраните за моловете също продължават, с изключение на институциите в тях – телекомуникационните компании, банки и т.н.
 
Продължава забраната за събития, конференция и конгреси до 31 януари.
 
От първи януари ще отворят театъри, музеи, галерии и кина при 30% заетост на местата в тях.

"Това са мерките, които предлагаме, които са консенсусни, и считаме, че тези мерки ще продължат да дават ефекта, който ние търсим", обясни здравният министър.
 
Проф. Ангелов отчете, че за последната седмица излекуваните пациенти с коронавирус са 18 907, а от началото на пандемията броят им е 90 510.
 

istock
istock

„Ако ме питате дали сме доволни от тези данни, категоричният ми отговор е категорично „не“. Като министър на здравеопазването не искам българските граждани да бъдат излекувани, а да бъдат здрави и това е целта на мерките, които ще предложим, заедно с колегите до мен“, подчерта той.

Предлагат удължаване на локдауна до 31 януари

Проф. Ангелов отбеляза още, че заетостта на болничните легла на национално ниво за неусложнени пациенти е 52 %.
 
„Прави впечатление увеличеният процент на заетост в областите Шумен – 76 %, Бургас – 70 %. Търговище – 68 %, Варна – 67 %, Русе – 66 %, Ямбол – 64 %, Сливен – 64 %, Бургас – 64 %. 59 % в Пазарджик, 57 % са в Ловеч“, допълни той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg