Предлагането на офис площи клас А и B в Пловдив възлиза на 271,110 кв.м., което представлява незначително увеличение в сравнение с края на 2021 г. - показва последния доклад на Colliers. Нивата на свободните офис площи остават стабилни, а именно 12%.

В процес на строеж са 44,500 кв.м. Търсенето през първото тримесечие на 2022 г. се определя от ИТ и аутсорсинг сектора (с 70%) и професионалните услуги (с 30%). Без промяна са средните офертни наемни нива – за клас А от 9 евро на кв.м. на месец, а при клас B от 5 евро на кв.м. на месец.

В морската ни столица Варна общият обем офис площи клас А и B през първото тримесечие на 2022 г. също не се променя значително – 262,200 кв.м. Новите офис площи са концентрирани предимно в няколко малки офис сгради. И тук процентът на незаетите площи запазва нива от 11% поради умерените нива на търсене. В процес на активно строителство са 24,500 кв. м.  Търсенето е доминирано от ИТ и аутсорсинг сектора с 69%, търговия с 25% и професионални услуги - 6%.

Средните офертни наемни нива се задържат, а именно за клас А – 8 евро на кв.м. на месец и клас B от 5 евро на кв.м. на месец.

През първото тримесечие на 2022 г. в Бургас общото предлагане на офис площи клас А и B е 66,460 кв.м.  Равнището на незаетите площи остава стабилно от 4%.  По отношение на търсенето професионалните услуги (53%) преобладават незначително над ИТ и аутсорсинг сектора (47%). Средните офертни наеми за клас А са 7.5 кв.м. и за клас B - 5 евро на кв.м

Каква доходност носят инвестициите в имоти у нас

Инвеститорите на офис сгради в регионалните градове са  предпазливи по отношение на започването на нови инвестиции. Това отчасти се дължи на умерената активност на наемателите и несигурността около бъдещия модел на работа в средносрочен и дългосрочен план.

istock
istock

Очаква се наличието на коуъркинг и флекс оператори да се разраства и диверсифицира. До края на 2022 г. средните офертни наемни нива за първокласни офис площи не се очаква да се променят значително, докато нарастващата конкуренция от страна на новопостроените сгради може да доведе до корекция на наемите в сгради клас В.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg