В краткосрочен план се очаква нивата на доходност в офис площите да се свият още, докато при индустриалните и търговски площи не се очаква промяна. Понижаването на доходността в офисите е свързана с по-високите изисквания за ESG (критериите за опазване на околната среда, обществото и управлението), както и липсата на нови проекти в строеж, които са стартирани последните 18 месеца. Това прогнозират експертите от на Colliers.

В последния доклад на компанията за инвестиционния пазар се вижда, че обемът на сключените инвестиционни сделки през втората половина на 2021 г. е 221 млн. евро като по този начин се компенсира по-ниската активност през първата половина на годината. Така инвестиционният пазар регистрира годишна стойност от 240 млн. евро.

Разпределението по сектори е както следва: 35% от годишния инвестиционен обем се дължи на сделки с офис площи, следвани от такива с парцели за строеж (24%), индустриални площи (19%), търговски площи (10%), хотели (9%) и др. Делът на международните купувачи е  доминиращ както за втората половина на годината, така и за цялата 2021. Това са предимно компании от Централна и Западна Европа.

Нивата на възвръщаемост през второто полугодие на 2021 г. при офис площите се свиват до 7.75%, при търговските и индустриални площи остават стабилни - съответно  7.75% и 8.5%. Наличието на  капитал за придобивания на недвижими имоти в контекста на повишаващи се инфлация, разноски за поддържане на депозитни наличности и строителни разходи прави трудно да се репликират вече съществуващи имоти при сходна разходна структура.

Колко струва да наемете офис в центъра на София

Съчетано със стабилните фундаменти и доброто представяне на наемния пазар у нас, доста вероятно е да станем свидетели на ръст в инвестиционните обеми и по-висока ликвидност на пазара  през 2022 година. Поради повишените цени и по-консервативните изисквания на банките, може да очакваме намаляване на новозапочнатите проекти в строеж през 2022 г.

istock
istock

Въпреки растящите трансакционни обеми, инвеститорите ще останат съсредоточени върху качеството в офис сектора, с по-голям фокус върху ESG политиките (за отговорно екологично, социално и корпоративно управление). Собствениците на имоти ще бъдат принудени да реновират наличностите си от площи, за да постигнат по-зелени стандарти, или да преустройват сградите си, за да отговорят на изискванията на ползвателите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg