Средните наеми за офис у нас се задържат, показва проучване на Colliers на пазара на офис площи в София през второто полугодие на 2021 г. За офиси клас А те са 14 евро на кв.м. - идеален център, 12.5 евро на кв.м. - за широк център и 12 евро на кв.м. - за периферни зони.

Още през третото тримесечие на 2021 г. се появиха първите сигнали за започнало възстановяване на офис пазара в София, които продължиха до края на годината. Нивата на брутно наетите площи през втората половина на 2021 г. са 81,670 кв.м., а за цялата година - 152,000 кв.м., което е около 40% ръст спрямо 2020 г. Най-активни бяха са ИТ и аутсорсинг секторът (61%), финансови услуги (25%), професионални услуги (8%), индустриален сектор (2%), търговия (2%) и други (2%).

 Предлагането на офис площи клас А, B и С в София достигна общо 2,557,100 кв.м. и отбеляза ръст от 2% за второто полугодие на 2021 г. На годишна база този растеж е 7% и се дължи на големия обем от площи завършени през първата половина на годината. Делът на неусвоените на пазара офис площи остават стабилни при нива от 16%.

Около 258,000 кв.м. са в активно строителство и се очаква да бъдат завършени в периода 2022 - 2024 г., което е най-ниския обем от 2016 г. насам.
През 2022 г. освен в столицата прогнозираме разширяване на интересът и присъствието на бизнеса и в регионалните градове.

Организациите възприемат хибридни модели на работа, което ще стимулира увеличение в търсенето на гъвкави пространства, като сателитни офиси, отдалечени от централния. Доверието в този сектор се завръща и операторите на коуъркинг пространства търсят възможности за разширяване.

Бонуси за наематели дават собственици на имоти

Прогнозираме активизиране на по-малките играчи и по-голямо разнообразие от концепции в този пазарен сегмент. Това включва и инвеститори в офисни имоти, които очакваме да разработят свои собствени flex пространства, като отговор към наемателите, които търсят гъвкави решения.

istock
istock

Наблюдава се засилен интерес към стартиране на операции на нови за България компании от ИТ и аутсорсинг сектора. Подобен завиден интерес не е наблюдаван в последните 3-4 години. Разбира се реализацията на тези планове ще зависи не само от наличния сграден фонд, а от конкурентоспособността на трудовия пазар и предвидимостта и стабилността в политически и икономически аспект.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg