Ръстът на цените на имотите в света започна да се забавя, показва проучване на Global Property Guide. Световният бум на жилищните цени вече показва известни признаци на забавяне. Въпреки че през последното тримесечие на 2021 г. номиналните цени на жилищата са се повишили в 49 държави и са спаднали само в 7, реално повишение на цените, т.е. след отчитане на инфлацията, има само в 38 от общо 56 жилищни пазара.

Само в 29 държави се наблюдава по-силен възходящ импулс през 2021 г. (т.е. повишението през миналата година е било по-голямо от това през предходната), докато в 27 той е по-слаб.

И въпреки това светът, с изключение на Латинска Америка, все още очевидно преживява бум на цените на жилищата. Най-силно поскъпване на жилищата сред пазарите, включено в проучването, през 2021 г. се регистрира в: Австралия (+17,57%), Турция (+17,27%), Словакия (+15,71%), Нова Зеландия (+14,66%) и Джърси (+14,06%), като се използват данни, коригирани спрямо инфлацията.

Да закупим ли имот по време на криза

Най-рязкото намаление на цените на жилищата на годишна база е отчетено в Мароко (-10,54%), Макати, Филипините (-9,81%), Коломбо, Шри Ланка (-9,60%), Перу (-8,86%) и Италия (-6,62%). България не е включена в проучването.

istock
istock

В Канада например цените на жилищата в единадесетте най-големи града на страната отново се покачват силно след двегодишно забавяне, благодарение на силното търсене, както и на подобрените икономически перспективи.

Силни скокове в цените на жилищата се наблюдават и в Европа, по-конкретно в Турция, Словакия, Холандия и Швеция. Жилищата са поскъпнали в 21 от 27-те европейски пазара, за които са налични данни за 2021 г. Три от петте най-силни жилищни пазара в проучването са в Европа.
Азиатско-Тихоокеанските жилищни пазари се нагряват със забележими скокове на цените в Австралия, Нова Зеландия, Тайван, Пакистан, Япония и Южна Корея.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg