Средната цена на жилищата във Великобритания е нараснала за седми пореден месец до рекордните 260 230 паунда (346 хил. долара) през февруари, показаха данни на Nationwide Building Society.

Ръстът от 1,7% спрямо януари тласна годишното покачване на цените на жилищата до 12,6%. И двата показателя надминаха очакванията на икономистите.
 
Цените са нараснали с 20% от февруари 2020 г. насам. Те бяха подкрепени от временните данъчни стимули, недостатъчните наличности и търсенето на имоти извън градски райони с пространство за работа от вкъщи.
 
Но бумът сви финансовите възможности на купувачите на първо жилище, които сега трябва да се справят с най-бързата инфлация от 30 години насам и със задаващото се увеличение на сметките за енергия, на данъците и на лихвите. Заради това се появиха прогнози, че процъфтяващият пазар може да се изправят пред насрещни ветрове през 2022 г.

Криза за жилища във Великобритания

„Силата е особено забележителна, като се има предвид, че свиването на доходите на домакинствата доведе до значително отслабване на доверието на потребителите“, коментира Робърт Гарднър, главен икономист на Nationwide.

istock
istock

Според него има предпоставки инфлацията да се ускори още повече, тъй като събитията в Украйна може да тласнат международните цени на енергията още по-нагоре.

Тъй като повишаването на цените на жилищата далеч изпреварва ръста на заплатите, цената на обичайното жилище сега е равна на 6,7 пъти средните доходи, докато през 2019 г. е била 5,8 пъти.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg