Великобритания ще има нужда от близо 230 хил. нови жилища за отдаване под наем годишно, за да се избегне недостиг, ако текущият ръст на търсенето продължи, съобщава The Guardian.

Предлагането на жилища под наем от частния сектор ще трябва да се увеличава с 227 хил. жилища годишно, за да отговори на търсенето за 1.8 млн. нови домакинства през следващото десетилетие, сочи анализ на консултантската компания Capital Economics.

Великобритания е изправена пред траен недостиг на нови жилища на фона на растящите цени на къщите, което кара много хора да живеят под наем за по-дълго. Броят на домакинствата в частни жилища под наем се е увеличил от 2.8 млн. през 2007 г. до 4.5 млн. през 2017 г., показват данните.
Частните наеми във Великобритания се увеличават с най-бързия си темп в историята през януари, а средната стойност на обявено жилище под наем извън Лондон е с 9.9% повече спрямо година по-рано, сочат данни на имотния сайт Rightmove.

Правителството предприе няколко стъпки, за да премахне данъчните облекчения за собственици, купуващи жилища с цел отдаване над наем, след като стотици хиляди се насочиха към купуване на втори или трети имот. Освен от данъчните облекчения наемодателите се възползваха през миналото десетилетие от свръхниските лихвени проценти и капиталовите печалби от растящите цени на жилищата.

Ускорен растеж на цените на жилищата във Великобритания

Управляващият икономист на Capital Economics Андрю Ивънс, който е изготвил проучването по искане на лобистката група Асоциация на националните наемодатели на жилищни имоти (NRLA), казва, че „серия от политически промени“ е намалила запасите от имоти под наем в Обединеното кралство. Той добавя, че „предлагането може да намалее с още около половин милион през следващото десетилетие“, ако не бъдат направени промени.
Бен Бийдъл, главен изпълнителен директор на NRLA, казва, че има „криза с предлагането, която в момента обхваща сектора“ и че са нужни „спешни мерки“, за да се осигурят жилища под наем на достъпни цени.

istock
istock

Подкрепяме частния сектор на жилищата под наем и признаваме важната роля, която жилищата, построени, за да бъдат отдавани, имат в увеличаването на предлагането, както и нарастващото качество и избор за наемодателите в страната“, заяви говорител на жилищното министерство.
Той добавя, че сегашното правителство строи повече домове на достъпни цени, с което цели да помогне на хората да се изкачат по жилищната стълбица.
„От 2010 г. насам сме предложили над 574 хил. достъпни жилища и инвестирахме 11.5 млрд. паунда в такива“, посочват от министерството. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg