Растежът на цените на жилищата във Великобритания се ускори през януари, отбелязвайки най-силното начало на годината от 2005 г. насам, съобщи във вторник голямата британска ипотечна компания Nationwide Building Society.

Цените на жилищата нараснаха през януари с 0,8% спрямо декември, когато сочиха с 1,1%, докато финансовите пазари очакваха по-слабо повишение с 0,6 на сто.

Искат по-високи наеми в Англия

В същото време цените на жилищата бяха с цели 11,2% по-високи от януари 2021 г. при очаквания за повишение с 10,8%, като това е най-силният годишен ценови ръст от юни 2021 г. насам и най-солидното нарастване през първия месец на дадена година от януари 2005 г. насам.

От Nationwide заявиха, че търсенето на жилища е останало стабилно в началото на годината, дори след изтичането на временните данъчни облекчения за покупки на имоти, които бяха в сила по време на пандемията.

istock
istock

"Намалената жилищно предлагане вероятно ще окаже потискащо въздействие върху пазарната активност и ръста на цените на жилищата, особено след като финансите на домакинствата също така са подложени на натиск от рязкото увеличение на разходите за живот", прогнозира Робърт Гарндер, главен икономист на Nationwide.

В какви жилища живеят британците

Потребителската инфлация във Великобритания достигна през декември 2021 г. близо 30-годишен връх от 5,4%, като се очаква да се ускори до около 6% през април, прогнозира преди време Английската централна банка, която трябва да публикува малко по-късно днес данни за британските ипотечни кредити.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg