Експерти от бранша прогнозираха на форум, че цените на недвижимите имоти ще продължат да растат и тази година, защото техният връх все още не е достигнат.

Гергана Бахчеванова - изпълнителен директор на "АДРЕС Недвижими имоти", прогнозира, че цените на недвижимите имоти ще растат и тази година. Такива са данните, параметрите, търсенето, достъпността, говори се все още за намаляване на лихвените проценти и категорично сме на ръба, в посока нагоре, каза Бахчеванова по време на срещата за недвижимите имоти "Треска за имоти".

С колко поскъпнаха имотите у нас от 2010 г. насам

Тихомир Тошев - управител на "Кредит център" (Credit Center), напомни, за прогнозата си от декември, че лихвените проценти по ипотеките ще се задържат на нивата от миналата година. Те ще са на плато, на "почивка на върха", колко дълга ще е тя, ще видим, допълни той и отбеляза, че неминуемо ще дойде този период - дали след две или три години, когато тези нива плавно ще тръгнат нагоре. Тошев даде пример със САЩ, където повишението на лихвите е около 0,2 на сто при средна лихва там от 3-4 на сто, при 2,6 на сто средна лихва по статистиката на БНБ.

istock
istock

Ирина Кънева - търговски и маркетинг директор на Би Ел Ди (BLD), се присъдени към мнението, че все още не сме достигнали върха при цените на недвижимите имоти. Ако говорим за ново строителство, има предпоставки в близките няколко месеца още малко да вървим нагоре, защото това са фактори, които не зависят от нас - това са външни фактори, които в момента са много нестабилни, допълни Кънева. Тя прогнозира, че ще наблюдаваме тенденция на забавяне на разрешенията за строеж. По думите й в момента инвеститорите нямат нужда от толкова бързи сделки, като изтъкна, че две до три години е реализацията на един проект. Кънева каза, че сега за нови сгради, на добри локации, има списък с чакащи.

Инвестициите в имоти намаляват

"Продават се сгради на депозити преди разрешение за строеж и когато това се обяви, сградата бива разпродадена за две-три седмици", коментира тя.

Според Кънева бързите продажби "на зелено" не са задължително хубаво нещо за инвеститора, защото те не увеличават маржа му на печалба. Ние имаме планове и парцели за следващите пет до седем години и сме спокойни, знаем, че работим на един стабилен пазар и ако няма рязка промяна в някой от основните за пазара фактори, няма причина следващите година-две да не сме спокойни за бизнеса си, заяви търговският и маркетинг директор на Би Ел Ди (BLD).

istock
istock

Най-добрият момент да си купиш имот е винаги вчера, защото покупката все още е много по-емоционална, отколкото рационална и усещането в купувачите е, че винаги са закъснели, каза изпълнителният директор на "АДРЕС Недвижими имоти".

Тихомир Тошев цитира статистика, която показва, че за последните десет години ръстът на цените недвижимите имоти в България е 43 процента. Според тази статистика най-доброто време за покупка на имот е било през 2014-2015 г., когато цените все още са били "на дъното", имало е богат избор и са се договаряли много добри отстъпки.

Ще спре ли Oмикрон поскъпването на имотите

Тошев обобщи, че всъщност най-добрият момент за покупка на жилище е, когато всеки осъзнае тази нужда и изпълни условието за нискорисково за личния бюджет финансиране на сделката. Клиенти, които са идвали при нас и са казвали, че искат да направят инвестиция с кредит, съм ги връщал, защото инвестиция не се прави с кредит, а тя е такава, когато си спестил едни пари и трябва да ги инвестираш, коментира Тошев.

istock
istock

По темата дали да купуваме ново или старо строителство, Тошев отбеляза, че за голяма част от купувачи все още има страхове около новото. Те се притесняват, защото новото строителство в момента се продава "на дупка и на чертеж" и страховете са дали и как това жилище ще се построи, дали когато се нанесат, то ще им пасне толкова добре, колкото е на чертежа. Опасенията на хората са и за тази година и половина как ще плащат за кредита и за наема едновременно, каза Тошев.

Същевременно при новото строителство, в нова локация, нов квартал, още при придобиването му неговата стойност вече се е вдигнала заради продължаващото там строителство, облагородяване на района и инфраструктурата, бе посочено по време на форума.

Нов ръст на цените на жилищата у нас

Тошев обаче изтъкна, че банките продължават да не променят поведението си към новото строителство. Те се включват на Акт 14, искат минимум груб строеж, предпочитат да не дадат цялата сума директно на Акт 14, а тогава да одобрят и да започнат финансирането, като го правят поетапно с Акт 15 - разрешение за въвеждане в експлоатация, отбеляза той. По думите му това е хубаво от гледна точка на защита на клиентите и затова има и толкова сериозни ръстове в продажбите на ново строителство през последните години.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg