Инвестициите в недвижими имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) намаляха с 22% през първата половина на 2021 г. в сравнение със същия период на поминалата година, което не е изненадващо предвид икономическите последици от пандемията от COVID-19, сочи последният Барометър на KPMG относно финансирането на недвижими имоти.
 
Сделките с имоти в ЦИЕ възлизат на общо 4,9 млрд. евро за първото полугодие на 2021 г., като 80% от тях идват от три държави: повече от половината се дължат на Полша (53%), следвана от Чехия и Унгария, съответно с 18% и 13%.

Сделките с имоти в Словакия, Румъния и Унгария продължиха да растат през първото полугодие, докато България и Чехия отбелязаха най-рязък спад в инвестиционната активност на годишна база.

На България се падат само 1% от инвестициите, направени в ЦИЕ в имоти, като делът на годишна база пада тройно. В Чехия това понижение е от 31% на 18%.

Бум на сделки с имоти, които се продават от години

Тазгодишното издание на проучването на KPMG включва над 40 кредитни институции от 11 пазара в ЦИЕ, които са предоставили отговори на въпроси относно нивото на обезценените им заеми, значението на недвижимите имоти като част от кредитната стратегия на банката, техния среден размер на заема и други предпочитания.
 

istock
istock

В него се отчита още, че 21% имотните инвестиции в страните от Централна и Източна Европа са направени от вложители от други страни на Стария континент. На второ място с 20 на сто са инвеститорите от Чехия. Следват Великобритания, Швеция и неизвестните инвеститори с по 11%, а Унгария е с 10 на сто. С по 8% дял са вложителите от Германия и страни извън Европа.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg