Бумът на пазара на недвижими имоти в световен мащаб ще продължи и през 2022 г., ако развитието не бъде възпрепятствано от омикрон и други нови варианти на коронавируса. Това показва анализ на консултантската компания Knight Frank.

Въпреки жилищния бум на повечето пазари, а може би и именно заради него, вече се появяват признаци, че темпът на растеж може би е достигнал пика си в някои райони на света.

В 18 държави и територии се наблюдава успокояване на годишния темп на растеж в периода между юни и септември 2021 г., като сред тях са някои от най-силно представилите се пазари от началото на пандемията: Нова Зеландия, САЩ и Обединеното кралство. Повишаването на лихвите, промените в данъчното облагане в сферата на недвижимите имоти и опасенията за ценовата достъпност на жилищата допринасят за по-бавните темпове на растеж там.

Според индекса на компанията България е на 31-во място в света по ръст на цените на жилищата. За година цените на имотите у нас са се повишили с 9,1%. Реалното повишение на цените след отчитане на инфлацията е 4,3%, сочи още класацията. През второто тримесечие на миналата година страната ни заемаше 25-о място по ръст на цените, а през първото – 32-о място.

Турция е страната с най-силно поскъпване на жилищата на годишна база  в номинално изражение (35,5%). След корекция спрямо инфлацията ръстът на цените там е 15,9%. В реално изражение най-силно покачване на цените се наблюдава в Южна Корея (23,9%).

Ще има ли ново покачване на цените на имотите през 2022г.

Топ 10 на страните с най-висок ръст на жилищните цени както в номинално, така и в реално изражение, включва Турция, Южна Корея, Нова Зеландия, Швеция, Австралия, САЩ, остров Джърси, Холандия, Словакия и Канада.

istock
istock

Поскъпването на жилищата в световен мащаб продължава. Цената на   средностатистическо жилище се е увеличила с 9,4% през 12-те месеца до края на третото тримесечие на 2021 г., което е леко ускоряване на ръста спрямо повишението от 9,2% към предходното тримесечие и спрямо 7,3% към първото тримесечие, сочи още индексът на Knight Frank.

54 от общо 56 държави и територии (или 96%), включени от индекса, записват ръст на жилищните цени на годишна база, като единствено в Малайзия и Мароко се наблюдава спад.

Освен това, делът на жилищните пазари, на които се регистрира над 10% годишен ръст на цените, се е повишил до 48% спрямо 13% в началото на пандемията.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg