2021 г. беше хитова година за пазара на недвижими имоти в целия сегмент, както във ваканционните, така и в жилищните имоти в големите населени места. Сериозен е ръстът в продажбите на ваканционни имоти, каза в ефира на Радио София Ирена Перфанова, зам.-председател на Националното сдружение недвижими имоти.

„Свидетели сме на това, че пазарът 2016-2020 г. във ваканционните имоти беше обратен на този в големите градове. Оттеглянето на международните инвеститори от ваканционните курорти оказа влияние върху броя на сделките, които бяха реализирани и цените“, каза Перфанова.

Бум на сделки с имоти, които се продават от години

Тя добави, че последната статистика в Агенцията по вписвания сочи ръст на продажбите във ваканционни имоти между 35% до 80% в различните зони.

„В Несебър има ръст от порядъка на 85%, в Банско – 78%, Пампорово надхвърля 20%. Много сериозна динамика за тези зони, сравнено с предходния 5-годишен период“.

istock
istock

Ръстът в пазара на ваканционни имоти се дължи и на факта, че през последните две години голяма част от хората имат възможност да работят дистанционно, отчете Ирена Перфанова.

Това, което се случва на пазара на недвижими имоти у нас е аналогично на онова, което се случва в световен мащаб, затова трябва да се отчете икономическата и политическата обстановка в страната и чужбина, каза тя.

Предпочитаме собствено жилище пред дом под наем

„Това, че цените на недвижимите имоти през последните две години много се повишиха, интересът се покачи, ниските лихвени проценти, допълнителното инжектиране на пазара с печатане на валута, са процеси, които оказват по-изкуствен натиск върху пазара на недвижими имоти“.

istock
istock

Ако тези процеси продължат ще окажат влияние и на цените през тази година.

Новото строителство компенсира един сериозен дефицит…Старото строителство и вторичните продажби, като че ли намаляха, защото ако хората продадат тези имоти няма какво да правят с парите и този дефицит на пазара се компенсира с новото строителство.

Голяма част от купувачите търсят не толкова голяма площ жилища, колкото такива с функционално разпределение и няколко помещения, които да позволяват дистанционна работа.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg