Цените на имотите и наемите във Великобритания ще нарастват още през идната година, тъй като на пазара излизат по-малко жилища за продажба и за наем.

„Очакванията са за продължаващ растеж както на цените на жилищата за продажба, така и на наемите, а това означава засилване на натиска върху достъпността в момент, когато паричните пазари очакват скорошно повишаване на лихвите“, отбелязва Саймън Рубинсън, главен икономист на Кралския институт на лицензираните оценители в областта на недвижимите имоти - RICS.

Ръстът на цените на жилищата във Великобритания се е забавил леко миналия месец с наближаването на края на данъчното облекчение при покупките на имоти, но спадът на броя на жилищата, обявени за продажба, вероятно ще задържи ръста на цените, показват данни на института, съобщи Ройтерс.

Цените на имотите в Европа отбелязаха рекорден ръст

Жилищният пазар във Великобритания подобно на този в много други големи икономики процъфтява през последната година, след като коронавирусната пандемия доведе до нарастване на търсенето на имоти с по-голяма площ.

istock
istock

Цените на жилищата във Великобритания получиха допълнителен тласък от данъчното облекчение при покупките на имоти, която изтече в началото на този месец.

RICS съобщава, че според членовете му ръстът на цените ще се забави през идните няколко месеца.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg