Заради пандемията цените на жилищата и наемите в Европа отбелязаха рекорден ръст, а продължаващите протести накараха политиците да търсят решения, съобщи БГНЕС като се позова на Евростат.

Пандемията породи опасения за нарастващо социалното неравенство, финансова нестабилност и политическа поляризация, тъй като все повече хора са хванати в капана на високите наеми.

По данни на Евростат, цените на жилищата в страните от ЕС са се увеличили с 30,9% от 2010 г. насам.

Как се живее в апартамент под 10 квадратни метра

През първото тримесечие на тази година в Люксембург цените са се повишили със 17%, в Дания – с 15,3%, в Чехия - с 11,9%, с 11,3% в Холандия, в Германия - с 9,4%, във Франция – с 5,5% и с 6,7% в Белгия.

Данните сочат най-висок ръст от средата на 2007 г., докато според Европейската централна банка (ЕЦБ), Германия, Франция и Нидерландия представляват близо три четвърти от общото увеличение на цените на жилищата в региона през миналата година.

istock
istock

Анализатори твърдят, че ниското предлагане на жилища, притокът на имигранти, най-ниските лихвени проценти досега, спестяванията,  предизвикани от Covid-19, и нарастващото желание за дистанционна работа са ускорили възходящата тенденция в цените.

„Част от хората предпочитат да напуснат градските райони, защото вече не могат да си позволят апартаментите в тях. Такъв е случаят в Лондон, в Париж, в Рим, а сега, за съжаление, все по-често и в Берлин“, отбеляза кметът на Берлин - Михаел Мюлер.

Колко струва къща в северозападна Франция

Средната цена на имот в Германия е около 500 000 долара, а цените на жилищата в Берлин са се увеличили със 148% за 10 години.

Цените в Швеция са нараснали средно с 14% през последните 12 месеца. Средната цена на самостоятелна къща в Стокхолм е 830 000 евро, а за апартамент трябва да се платят 470 000.

istock
istock

Средната цена за квадратен метър на апартаментите в австрийската столица Виена е над 5 248 евро.

Продават на половин цена най-тясната къща в Лондон

Цената на средноголям апартамент във Великобритания се е увеличила с 60% от 2010 г. и с 80% в Лондон.

За 10 г. цените на имотите във Франция са се увеличили средно с 22%, като цените за квадратен метър в Париж надхвърлиха 10 000 евро.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg