Представяна широко сред широката публика, идеалната френска селска къща е сгушена сред лавандулови полета по склоновете на Прованс или сред кристално сините води на Средиземноморието.

Но тъй като парижани гравитират към по-достъпния начин на живот по време на пандемията, те все повече търсят жилища в северозападна Франция, подхранвайки цените в Бретан, Нормандия и долината на Лоара, пише Bloomberg.

Тези северни региони (Бретан, Нормандия и долината на Лоара) изпитват най-бързия ръст на цените на жилищата във Франция. Например, според данни на Meilleurs Agents, цените на къщите и апартаментите в Бретан са се увеличили с 13,5% през последните две години. За сравнение, за същия период жилищата в региона Прованс-Алпи-Лазурен бряг са поскъпнали само с 6%.
 
Според проучване от 2017 г. на Френската национална статистическа служба, британците отдавна се стремят да се заселят в Бретан, особено в северния регион на Кот д'Армор. Бретан имаше около 12 000 британски граждани през 2016 г. спрямо 5000 през 1999 г. Този брой обаче може да намалее, тъй като хората се страхуват за статута си по правилата на Брекзит.

Във Франция северозападът е бил гледан отвисоко поради влажно и нестабилно време. Но тъй като изменението на климата е направило големи райони в страната твърде горещи, регионът сега може да се похвали с по-меки температури и ясни слънчеви дни.

В Париж свалят цените на жилищата

Други фактори също играят роля. Някои парижани се чувстваха несигурни след поредица от терористични атаки във Франция през 2015 и 2016 г. Освен това цените в Париж непрекъснато се вдигат.

istock
istock

А изолацията по време на пандемията предизвика желание за повече открито пространство и чист въздух и направи възможно работата от разстояние. В същото време Прованс и Френската Ривиера са предназначени за туристи, знаменитости и много богати хора.

Цените на жилищата в Бретан са се увеличили със 7,2% до 2 996 евро на кв.м само през последната година. В района на крайбрежието на Атлантическия океан, където се намират Ил де Ре, Ла Рошел и заливът Аркашон, цените на недвижимите имоти нараснаха с 5,6% през годината, до 4370 евро на кв.м.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg