Собственици на имоти в Манхатън повишават наемите, често с 50%, 60%, 70%, за наематели, които са сключили сделки миналата година, когато цените бяха в процес на свободно падане. Някои наематели са принудени да сменят жилището си в момент, когато пазарът се връща почти на нивата отпреди пандемията, пише Bloomberg.

В Ню Йорк собствениците на имоти миналата година бяха принудени да намалят наемите и да предлагат допълнителни придобивки, когато коронавирусната пандемия затвори града, разпръсвайки наематели, които търсеха допълнителни площи или по-достъпни жилища.
 
Сега пазарът се възстановява и хората изглежда масово се завръщат. Големите работодатели искат хората им да се върнат в офиса, университетите засилват присъственото обучение, а системата на държавните училища в Ню Йорк, която е най-голямата в страната, започна отново да работи без вариант за учене от разстояние.
 
Средните офертни наеми в Манхатън са нараснали до 3000 долара през юли, най-високото ниво от юли 2020 г. и над пандемичното дъно от 2750 долара през януари 2021 г., сочат данни на компанията StreetEasy.
 
Наемите в квартала като цяло все още са под нивата преди коронавируса. Но в някои особено популярни квартали те достигат дори по-високи нива в сравнение с периода преди пандемията, показват още данните на StreetEasy.

Собствениците продължават да предлагат стимули, но те не са толкова обичайни и важат само за нови наемни договори, не за подновявания, казват брокери на недвижими имоти.
 

istock
istock

Законността на повишаването на наемите зависи от наемния договор – дали апартаментът има някакъв контрол върху наема и или е на пазарна цена, казва Ерин Евърс, адвокат по жилищните въпроси в кантората Legal Services NYC.
 
При апартаментите на пазарна цена собствениците на имоти в Ню Йорк могат да повишават наема колкото пожелаят, допълва тя.

Колко струва да живееш под наем в Истанбул

„Наемателите няма какво да направят“, отбелязва Евърс. Тя ги призовава да гледат дали апартаментът им е с фиксиран наем, дори да са подписали наемен договор за жилище на пазарна цена, като изпратят запитване за наемната история на сградата пред Агенцията за жилища и обновяване на общността на щата Ню Йорк.

За новите наематели е особено трудно. Собствениците трябва да дадат 90-дневно предизвестие, преди да повишат наема с над 5% за наематели, които са живели в апартамент две или повече години, казва Андреа Шапиро, директор на програма в Metropolitan Council on Housing. Срокът е само 30 дни за наематели, които подновяват договора си след една година.

istock
istock

Бруклин е единственият квартал в Ню Йорк, където средните офертни наеми са се възстановили на нивата отпреди пандемията. В квартала също така най-рядко се стига и до отстъпки от наемите, като само 8,7% от наемните договори са били с отстъпка през юли, най-ниския дял за всички квартали, анализирани от StreetEasy. Грийнпойнт е районът в Бруклин с най-висок годишен ръст на офертните наеми.

Младите хора все по-трудно купуват жилище

Сега новите наематели получават предложение за месец без наем при 12-годишен наемен договор, но хората, които възобновяват договорите си, не получават нищо. Настоящите наематели се колебаят да напуснат заради състоянието на пазара, казва Танър МакОли, директор на отдела за наеми в Douglas Elliman.

Хората, които опитват да сменят жилището си, се затрудняват да намерят ново място, тъй като наличностите във всички квартали се свиват. През юли те са намалели с 43% на годишна база, сочат данните на StreetEasy.

Търсенето на апартаменти изглежда много различно тази година. През юли 9,1% от обявите за наеми в града са били с отстъпка спрямо 29,1% година по-рано и 15,6% през юли 2019 г.

istock
istock

Хората, които успяват да намерят жилище, се надяват да го запазят за по-дълго време. Близо 60% от апартаментите в Манхатън, отдадени под наем през май, са отишли при наематели, които са подписали двугодишни договори, показа докладът за юни на компанията за оценки на недвижими имоти Miller Samuel и на имотната компания Douglas Elliman Real Estate.

Сара Минтън, брокер в Warburg Realty, очаква пазарът да се охлади през есента. Лудата надпревара сред ваксинирани наскоро наематели, които опитват да се върнат в града, ще се успокои, а завръщането в офиса може да се забави заради делта варианта на коронавируса, казва тя.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg