Берлин е градът с най-нисък среден месечен наем на квадратен метър с едва 7,28 евро, което е доста под 27,74 евро в Париж. Лондон е известен като една от най-скъпите столици в света и не прави изключение за жилищата под наем със средно 20,06 евро на кв. м на месец.

В средата на класацията са Варшава, Рим и Прага, които са популярни туристически дестинации и това може да оказва влияние върху цените на наемите.

Културата оказва въздействие върху всички аспекти от ежедневието – от храната до избора на жилище. Макар че се намират на един континент, европейските страни се различават значително, а това включва и различни жилищни навици, пише онлайн изданието property-magazine.eu.
Във Великобритания обитаването на жилище под наем често е смятано за по-неблагоприятно и британците бързат да навлязат на имотния пазар колкото се може по-скоро.

Но в много европейски страни жилищата под наем са смятани за по-добър вариант, включително заради липсата на банкови заеми, но защо хората в някои страни ги избягват?

Сайтът Mashroom е направил преглед на данни и разкрива кои европейски страни възприемат най-положително обитаването на жилище под наем.
Въз основа на класирането във всички три категории Германия печели короната с първо място в две от трите категории. Сайтът е взел предвид разходите за наем, законите, защитаващи наемателите, и броя на хората, които живеят под наем, за да състави класирането.

istock
istock

Съседната на Германия страна Австрия и Белгия заемат съответно второ и трето място. Австрия е известна с дългите си летни ваканции, дълги обедни почивки и кратки работни дни, така че е лесно да разберем защо хората са привлечени от живота без обвързване.
 
На последно място в класацията е Испания заради високите наеми и не особено строгите закони в защита на наемателите в сравнение с другите страни. През последните 12 месеца обаче властите в страната предприеха действия за правна защита на наемателите.

Какво се случи с наемите на жилища в София

Германия е на първо място с най-висок процент на наемателите, които съставляват малко над половината от населението на страната. Германия е известна с положителното си отношение към живота  под наем, тъй като наемателите се радват на живот без обвързване.

На обратния полюс е Словения, където само 2,4% от населението живее под наем. С удивителната й природа, възможности за ски и красиви плажове е лесно да разберем защо хората в страната държат да обитават собствен дом.

istock
istock

Изненадващо Великобритания е на осмо място, като почти една четвърт от населението в страната живее под наем. Тъй като средната възраст на наемателите във Великобритания е 40 години спрямо 57 години за притежателите на собствен дом, тази тенденция вероятно ще се задълбочи през идните години.
 
Много важен фактор при наемането на имоти са законите в защита на наемателите и на собствениците. Въз основа на данни на Global Property Guide страните са оценени от 1 – силни закони в защита на собствениците, до 5 – силни закони в защита на наемателите.

Дания е единствената страна, оценена с 5, а Великобритания е на последно място и е смятана за страна, защитаваща повече собствениците на жилища. Унгария и Полша постигат баланс в защитата и на двете страни.

istock
istock

В Унгария съществува система за някои наемни договори, при която човек може да подпише договор без дори да види сумата на наема. Предложението за месечен наем се изпраща осем дни преди нанасянето, когато бъдещите наематели могат да го оспорят.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg