Цените на наемите на апартаменти в Истанбул се покачват, тъй като студентите се връщат в града, след като са прекарали дълги периоди в родния си град поради пандемията, пише Хюриет. Средното увеличение на наемите в Турция е около 26%, докато в някои райони на Истанбул, близо до университетските кампуси, разликата достига до 100%.

В обръщение към държавната агенция Анадолу председателят на Истанбулската камара на брокерите Низамедин Аша отбеляза, че в Истанбул е имало значително увеличение на наемните ставки, но те варират в зависимост от района.
 
„В райони от анадолската страна, като Кадъкьой, Бостанджъ и Гьозтепе, има увеличение с 50-60% или дори повече. Не можете да намерите дом, който да струва 360 долара преди две години за по-малко от 475-600 долара сега “, каза Аша.
 
Подчертавайки, че градската трансформация е друга причина за повишаването на лихвите, Аша каза, че са били изпълнени нови инфраструктурни проекти в два района на Истанбул и в резултат на това почти 50 000 семейства изведнъж започнахли да търсят жилища.

Наемите на жилища ще се вдигат

„Някои семейства и студенти, които заминаха за родния си град поради пандемията, започнаха да се връщат. В Турция идват и чужденци, които са повишили средните за пазара “, каза Аша и добави, че поради подобни събития наемът рязко се е повишил.
 

istock
istock

Председателят на Асоциацията на потребителите (TÜDER) Левент Кучук каза, че съществуващите къщи не могат да задоволят нуждите на населението поради увеличаването на търсенето на жилища с нарастването на миграцията. И добави, че неговата организация е получила много оплаквания от повишаването на наемните ставки.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg