Истинският британец винаги ще предпочете дом пред апартамент. Въпреки това, в същото време, поради високата цена на недвижимите имоти, той ще трябва да търпи малко жилище: средната площ е от 70 до 100 квадрата, има опции дори за 50 квадратни метра.

Днес площта на английските недвижими имоти е средно по-малко от 68 квадратни метра. Директно в Лондон и още по-малко - само 65,5 квадратни метра. Най-големите къщи се намират в североизточната и северозападната част на страната: средната им площ е 69,5-70 квадратни метра.

В старите сгради има шанс да се срещнат наистина високи тавани (3,5–4 м), което не може да се каже за новото строителство, където стандартната височина на тавана е 2,5 метра.

Трябва обаче да се признае, че подобна функция се бори успешно с помощта на довършителни работи. Изпълнява се в светли, неутрални цветове, което създава усещане за откритост и светлина. Това се влияе и от остъкляването: панорамни прозорци често се срещат в къщите на британците, разказва сайтът prian.ru.

Ако във всяка нова сграда таваните са по-високи от стандартните, например 2,6–2,7 м, това определено ще бъде посочено в обявата като неоспоримо предимство на обекта!

В Обединеното кралство долният приземен етаж е широко разпространено явление. Такива жилища често се срещат в лондонски сгради от викторианската и поствикторианската епоха (по това време в мазето живееше слуга). Има дори някои нови сгради.

А местните знаят как да се възползват от живота в подземието. На първо място, това са високи тавани - понякога дори под 3,5 м, каквито може да няма на горните етажи на същата къща. Второ, почти всички жители на сутерените имат отделен вход и достъп до собствената си градина. И трето, цената на квадратен метър в такива обекти е с около 40% по-ниска, отколкото в апартаментите на следващите етажи.

Между другото, точно защото има мазе, вторият етаж в Англия ще се нарича първи етаж. Не се обърквайте. Ако не говорим за едноетажно строителство, тогава стандартната английска къща е жилище, разширено на няколко нива. Изглежда така: на първия етаж има кухня и хол (в старите къщи тези стаи са разделени, в новите има тенденция към големи комбинирани открити площи), а на втория и третия етаж има спални и бани.

istock
istock

Така изглеждат повечето частни къщи в Обединеното кралство, но дори и в многоетажни нови сгради можете да намерите двуетажни апартаменти. В този случай същността е същата: на долния етаж има общи части, на горния етаж има места за спане. И ако местните са свикнали с "вертикални" жилища, то за емигрантите често се превръща в изпитание.

Във Великобритания няма централно отопление, отоплението с газ и електричество е много скъпо - като цяло всичко е същото като в останалата част на Европа. Затова британците, може да се каже, са свикнали да прекарват зимите в помещения със средна температура 16 градуса. При относително топли зими (температурата рядко пада под нулата), висока влажност, течове по покривите (особено в стари къщи), в къщите се появява мухъл поради чести валежи.

Хората не продават жилищата си, защото после няма какво да купят

Между другото, поради постоянна влага и слабо отопление (или изобщо липсата му), неприятните миризми често се задържат в къщите. Не всеки собственик ще ги намокри с течение: когато къщата е ясно хладна, местните жители предпочитат да не отварят прозорците, за да не губят топлина.

Камина във всеки дом

Камините се появиха в Англия като отговор на прохладния и хладен климат и липсата на централно отопление. Те бяха особено разпространени поради евтините въглища. До началото на 19 век камини бяха инсталирани във всяка английска къща, освен това в почти всяка стая. Това, разбира се, доведе до замърсяване на въздуха - легенди са създадени за английския смог, образуван от дима от комини! В допълнение, горивната камера създава въздушна тяга, което води до течения в къщите. Следователно с течение на времето хората започнаха да преминават към отопление на котел.

istock
istock

Въпреки това британците все още обичат камините. Съвсем наскоро, през 2017 г., Лондон преживя екологично бедствие, причинено от фурни. Тогава нивото на замърсяване в столицата постави рекорд, надхвърлящ смога в Пекин! Според експертите домашните камини са повлияли на ситуацията не по -малко от емисиите на предприятията и отработените газове.

Колко струва къща в северозападна Франция

По груби оценки днес само в Лондон има камини или печки на дърва в повече от милион домове. И всяка година там се инсталират около 175 хиляди нови.
Вярно е, че трябва да се каже, че много британци сега разглеждат камините изключително като декоративен елемент, като понякога заменят традиционната камина с електрически аналог.

Обновяване и преустройство - с ограничения

Според британското законодателство собственикът на имота е отговорен за всяко преустройство. И ако се окаже, че разрешения за ремонт не са получени, общината може законно да поиска помещенията да бъдат върнати в първоначалния си вид. Разходите за това ще бъдат поети от настоящия собственик. В закона обаче има някои отстъпки: в някои случаи след четири години такова разрешение вече не се изисква. Вярно е, че това не се отнася за обекти с историческа стойност.

Във Великобритания има специална форма на собственост върху имот - аренда. Купувачите наемат само права на собственост от свободен собственик (собственик на земята под сградата). Максималната продължителност на такъв наем е 999 години, но в новите сгради, като правило, този период е много по-кратък (125-200 години).

istock
istock

Формално в края на посочения период наемодателят губи правото на собственост. Ако обаче правото на наем се поднови предварително, тогава имотът се запазва. Такова удължаване струва десетки хиляди лири, което, разбира се, е по-евтино от повторното закупуване на имот.

Въпросът за подновяването има свои нюанси. Например, ако наемната собственост е на 110 години (от 125 години в съответствие с договора за покупко - продажба на недвижими имоти), тогава не можете да я удължите, докато тя „падне“ до 90 години. Но след това може да бъде удължен с още 90 години, а след това ще се окаже 180 години.

Колкото по-кратък е оставащият срок на лизинга, толкова по-високи са разходите за удължаване на лизинга. Следователно, ако лизинговата собственост на обекта е само десет години, тогава те ще го продадат за около половината от пазарната стойност, защото същата сума хора ще трябва да доплатят за удължаването на лизинга.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg